Art & Activism – Research Lab: Universiteit van Amsterdam

Avond rond Louis van Gasterens documentaire Omdat mijn fiets daar stond over het harde optreden van de Amsterdamse politie in 1966 tijdens de rellen op de trouwdag van koningin Beatrix en prins Claus. UvA-studenten tonen eigen materiaal van de recente bezetting van het Maagdenhuis. Van Gasteren is op 10 mei jl. overleden.

In Omdat mijn fiets daar stond opent schrijver Jan Wolkers een Provo-fototentoonstelling over het harde optreden van de Amsterdamse politie bij de trouwdag van Beatrix en Claus; hij leest voor uit politie-instructies betreffende het gebruik van gummiknuppel en sabel, buiten het gebouw gaat de politie hardhandig te werk: motoragenten rijden in op de menigte voor de galerie in. 

Cineast Louis van Gasteren legt het brute optreden van de arm der wet vast op film. De opnamen zijn dezelfde avond op de tv te zien - maar verdere vertoning van Van Gasterens  film wordt verboden.

Studenten van de UvA nemen de documentaire tot uitgangspunt voor een avond over kunst, activisme, film en studentenprotest. Ze vertonen ook zelf geschoten beelden van de recente Maagdenhuisbezetting.

De voorstelling is onderdeel van een multidisciplinair onderzoek naar de betekenis van activisme in het bereik van de kunsten (theater, beeldende kunst, film, performance). Hoe kunnen geesteswetenschappen helpen nieuwe mengvormen van kunst en politiek activisme te begrijpen? De voertaal is Engels.

Louis van Gasteren is op 10 mei overleden. Hij was een van Nederlands belangrijkste documentairemakers. EYE vertoont ook de volgende films:

Op 31 mei 21.00 vindt er een vertoning plaats van Nema aviona za Zagreb (2012), Louis van Gasterens laatste en meest persoonlijke film. Deze wordt ingeleid door Patricia Pisters, die vorig jaar Filming for the Future – The Work of Louis van Gasteren publiceerde in de Framing Film-reeks.

Op 24 mei 16.00 is er een programma met korte films van Van Gasteren.

 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.