Onderdeel van Where Do We Go Now?

Asmaa

Een van de verrassendste hedendaagse Arabische filmmakers is Amr Salama – een van de twee mannelijke speelfilmregisseurs in het Arabische vrouwen achter de camera-festival. Asmaa raakt aan een in de Arabische wereld beladen onderwerp: HIV-infectie. Salama’s portret van een vrouw met aids laat de veerkracht van een gestigmatiseerde zien. De Tunesische actrice Hend Sabry vertolkt de titelrol.

Asmaa, moeder van een dochter, wil niet toegeven aan de fatale ziekte en besluit de vooroordelen van een onwetende samenleving te ontkrachten: ze zet alles op alles om te genezen en probeert anderen die dezelfde ziekte hebben een sprankjes hoop te geven. Intussen probeert een tv-regisseur Asmaa over te halen haar verhaal openbaar te maken, maar Asmaa aarzelt: onder geen beding wil ze onthullen hoe ze besmet is geraakt.

Asmaa is de tweede speelfilm van de Saoedi-Arabische filmmaker Amr Salama (1982), die eerder een documentaire over aids voor de UN maakte. Zijn gewaagde onderwerpskeuze werd beloond met de prijs voor Beste regisseur en -acteur van het Abu Dhabi Film Festival.

De film werd uitgebracht in de Egyptische theaters, maar is nog niet op tv te zien geweest.  Volgens de regisseur is dat nodig om sociaal effect te sorteren: het merendeel van de Egyptenaren heeft geen geld voor de bioscoop, maar kijkt wel tv.

In het programma is er ook aandacht voor actrices die sterke vrouwenrollen spelen en een sterrenstatus hebben in de Arabische wereld, zoals Hend Sabry die hier de rol van Asmaa speelt.

Salama was ook mederegisseur van de prijswinnende documentaire Tahrir 2011: The Good, The Bad, and The Politician.