• Autobiography of a Princess
  • Autobiography of a Princess
  • Autobiography of a Princess
  • Autobiography of a Princess
Bekijk trailer

autobiography_of_a_princess_-_nederlands_ondertitelde_trailer_digitale_restauratie

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van James Ivory

Autobiography of a Princess

James Mason geeft een van de mooiste acteerprestaties uit zijn carrière als de welbespraakte Cyril Sahib, die geheel andere herinneringen heeft aan de maharadja van India dan diens dochter. Zij houdt het liefst vast aan een rooskleurig beeld van het verleden.

Een gescheiden Indiase prinses (Madhur Jaffrey) woont in ballingschap in Londen. Ze nodigt de ex-leraar van haar vader, Cyril Sahib (James Mason), uit voor een jaarlijks theekransje, om herinneringen op te halen aan een gelukkiger verleden tijdens het kijken van oude filmbeelden van India.

manipulatief en wreed

Madhur Jaffrey, een favoriete actrice van Merchant Ivory, speelt met verve de heerszuchtige maar verwarde en uiteindelijk tragisch geïsoleerde prinses. De prinses is selectief met haar herinneringen: ze ziet haar vroegere leven in India, gedomineerd door haar machtige vader de maharaja, door een waas van nostalgie.

Cyril Sahib heeft echter een andere kijk op hun gedeelde verleden en haar vader. De onstuimige maharadja, aanbeden door zijn dochter, was in zijn ogen manipulatief en wreed, en hij denkt vol afschuw terug aan de seksschandalen. Zo laat deze strak geschreven karakterstudie zien hoe onbetrouwbaar het geheugen is, en hoezeer de werkelijkheid gekleurd wordt door het verhaal dat we zo graag van ons leven willen maken. 

Bij de heruitbreng van James Ivory's Maurice vertoont Eye ook digitale restauraties van Heat and DustAutobiography of a Princess, Shakespeare-Wallah en Howards End.

landelijke vertoningen