Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

Béla Tarr en de woorden

Béla Tarr gebruikt weinig tekst in zijn films, maar er is des te meer over te zeggen. Over de scenario’s bijvoorbeeld die zijn landgenoot László Krasznahorkai voor hem schreef en over de manier waarop hij omgaat met de werkelijkheid van Hongarije. Aan de hand van fragmenten geven drie kunstenaars vanuit andere disciplines commentaar op de beelden van Béla Tarr.

Het zijn de van oorsprong Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel, de afwisselend op het Hongaarse platteland en in de hoofdstad wonende schrijver Jaap Scholten en fotograaf Hans van der Meer, die zijn loopbaan begon met een fotoboek over Boedapest.

over jaap scholten

Schrijver Jaap Scholten vestigde zich enkele jaren geleden in Boedapest. Over het leven daar schreef hij enkele jaren columns in NRC Handelsblad, die gebundeld werden in Heer en meester (2008). In 2010 verscheen Kameraad Baron, een deels op eigen onderzoek en tientallen interviews gebaseerd verslag van de ondergang van de Hongaars-stammige aristocratie in het sedert 1920 tot Roemenië behorende Transsylvanië. Het boek werd geselecteerd voor de shortlist van de Bob den Uyl-prijs voor het beste reisboek van 2011 en bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs 2011. Daarnaast publiceert Scholten reisverhalen.

over krisztina de châtel

De van oorsprong Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel heeft circa zeventig choreografieën en twee dansfilms gemaakt. De voorstellingen van Krisztina de Châtel draaien rond contrasten en confrontaties: kwetsbare menselijke lichamen staan tegenover natuurelementen als wind, aarde en water, of de imposante ruimte van een kerkgebouw of machineloods. Ook binnen het lichaam zelf woedt een strijd: tussen passie en beheersing, tussen individuele vrijheid en de anonimiteit en geborgenheid van het collectief.

Regelmatig werkt ze buiten de muren van het theater: de gebruikte ruimte en aanwezige kunstwerken en/of materieel vormen een inspiratiebron en wezenlijk onderdeel van de choreografie.

over hans van der meer

Fotograaf Hans van der Meer publiceerde de boeken Uit voorraad leverbaar, Schapen tellen, European Fields, Keepers, Amsterdams verkeer, Werk en Quirk of Fate. Zijn werk is vele malen tentoongesteld, onder meer in het Rijksmuseum, Nederlands Fotomuseum en Kunsthaus Graz. Hij begon zijn loopbaan met een fotoboek over Boedapest.

 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00*
*zie tentoonstellingsdata

feestdagen
Met Kerst is Eye gewoon geopend. 31 december sluit Eye om 17.30; u kunt dan tot 16.30 (laatste entree) terecht in de tentoonstellingsruimte. Op Nieuwjaarsdag heten we u van harte welkom vanaf 12.00.

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z