Béla Tarr en de woorden

Béla Tarr gebruikt weinig tekst in zijn films, maar er is des te meer over te zeggen. Over de scenario’s bijvoorbeeld die zijn landgenoot László Krasznahorkai voor hem schreef en over de manier waarop hij omgaat met de werkelijkheid van Hongarije. Aan de hand van fragmenten geven drie kunstenaars vanuit andere disciplines commentaar op de beelden van Béla Tarr.

Het zijn de van oorsprong Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel, de afwisselend op het Hongaarse platteland en in de hoofdstad wonende schrijver Jaap Scholten en fotograaf Hans van der Meer, die zijn loopbaan begon met een fotoboek over Boedapest.

over jaap scholten

Schrijver Jaap Scholten vestigde zich enkele jaren geleden in Boedapest. Over het leven daar schreef hij enkele jaren columns in NRC Handelsblad, die gebundeld werden in Heer en meester (2008). In 2010 verscheen Kameraad Baron, een deels op eigen onderzoek en tientallen interviews gebaseerd verslag van de ondergang van de Hongaars-stammige aristocratie in het sedert 1920 tot Roemenië behorende Transsylvanië. Het boek werd geselecteerd voor de shortlist van de Bob den Uyl-prijs voor het beste reisboek van 2011 en bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs 2011. Daarnaast publiceert Scholten reisverhalen.

over krisztina de châtel

De van oorsprong Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel heeft circa zeventig choreografieën en twee dansfilms gemaakt. De voorstellingen van Krisztina de Châtel draaien rond contrasten en confrontaties: kwetsbare menselijke lichamen staan tegenover natuurelementen als wind, aarde en water, of de imposante ruimte van een kerkgebouw of machineloods. Ook binnen het lichaam zelf woedt een strijd: tussen passie en beheersing, tussen individuele vrijheid en de anonimiteit en geborgenheid van het collectief.

Regelmatig werkt ze buiten de muren van het theater: de gebruikte ruimte en aanwezige kunstwerken en/of materieel vormen een inspiratiebron en wezenlijk onderdeel van de choreografie.

over hans van der meer

Fotograaf Hans van der Meer publiceerde de boeken Uit voorraad leverbaar, Schapen tellen, European Fields, Keepers, Amsterdams verkeer, Werk en Quirk of Fate. Zijn werk is vele malen tentoongesteld, onder meer in het Rijksmuseum, Nederlands Fotomuseum en Kunsthaus Graz. Hij begon zijn loopbaan met een fotoboek over Boedapest.

 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie