Béla Tarr & Jacques Rancière + Damnation

Béla Tarr gaat in gesprek met de beroemde Franse filosoof Jacques Rancière, die een boek heeft geschreven over het werk van Béla Tarr. In Béla Tarr, the Time After gaat Rancière dieper in op de rol van tijd in Tarrs films. Gespreksleider is Dana Linssen (NRC Handelsblad, de Filmkrant). Gevolgd door vertoning van Damnation.

De Groene Amsterdammer: ‘Rancière schreef een prachtig boek, Béla Tarr, the Time After (2013) en zag het verloop van tijd in zijn films als allesbepalend element dat niets en niemand ontziet. Een aanzienlijk deel van de tijd in Tarrs films wordt gevuld met het tikken van een klok op de achtergrond, met regen die met bakken naar beneden komt in een monotoon ritme, met vlammen in de kachel die kolen verslinden om warmte te kunnen blijven afgeven en met muziek zonder aanwijsbaar begin of einde.’

over jacques rancière

Jacques Rancière is een van de toonaangevende Franse denkers van dit moment. Hij schreef onder meer over politiek, emancipatie, literatuur en film en is emeritus hoogleraar filosofie aan de Université Paris 8. Hij schreef meermaals over films, zoals De toekomst van het beeld (Octavo publicaties), waarin hij een verrassend inzicht geeft in de betekenis van het beeld binnen de hedendaagse cultuur. Als filosoof kiest Rancière daarbij duidelijk positie: beelden behoren tot het domein van de poëtische schepping en haar politieke uitdagingen.

damnation

Tarr maakte een ongrijpbare, melancholieke film over het naderende einde van het communisme. Grijzen en schaduwtinten verlenen deze existentiële film noir-parabel over wanhoop een bijna abstracte schoonheid te midden van regen, modder en huilende honden.

   

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie