• Oskar Schlemmer
  • Oskar Schlemmer

Bauhaus, dans en avatars

Friederike Zimmermann, kunsthistoricus en Oskar Schlemmer-kenner, houdt een lezing over de inspiratie van Das Totale Tanztheater, de op de (inmiddels honderdjarige) Bauhaus-erfenis geïnspireerde VR-voorstelling in Eye. Ook is er een gesprek met VR-coregisseur Diana Schniedermeier en zijn diverse Bauhausfilms te zien als ode aan het baanbrekend gedachtegoed van deze revolutionaire kunstopleiding.

Voor de VR-installatie zelf zijn hier tickets te reserveren.

Ongetwijfeld, de ontmoeting met avatars die ons uitnodigen om te dansen is prachtig, de illusie perfect. Welkom bij de VR-installatie Das Totale Tanztheater, ontwikkeld ter gelegenheid van de viering van 100 jaar Bauhaus – een update van het Bauhaus-gedachtegoed in onze tijd.

revolutionaire grondhouding

Maar wat behelsde Bauhaus, de door Walter Gropius in 1919 in Weimar opgerichte nieuwe opleiding voor kunst en kunstnijverheid? Na decennialang te zijn gedegradeerd tot een ‘stijl’ – van stalen buismeubelen en witte kubusvormige gebouwen –, wordt ‘Bauhaus’ dit jaar eerst en vooral erkend als een grondhouding, dat waaruit al het andere voortkwam: de relatie tussen het ik en de wereld en de relatie tussen mens, machine en technologie. 

Niemand heeft deze houding meer beïnvloed dan Bauhaus-oprichter Walter Gropius en Bauhaus-Meister Oskar Schlemmer, bedenker van Das Triadisches Ballet en hoofd van het Bauhaus-theater. Met het Totaltheater wilden ze een revolutie teweeg brengen in de opvoeringskunsten. Droomden ze van een Totaal Danstheater?

schlemmer-specialist

Dr. Friederike Zimmermann (1963) is germanist en kunsthistoricus, freelance journalist, publicist, PR-consultant en tentoonstellingsmaker. Haar boek ‘Mensch und Kunstfigur. Oskar Schlemmers intermediale Programmatik’ verscheen in 2007 bij Rombach Verlag in Freiburg; een tweede druk volgde in 2014.

De avond komt tot stand in samenwerking met het Goethe Instituut Nederland.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.