• Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles
  • India Song
  • Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles
  • India Song

Be Pretty and Shut Up!

De Franse actrice Delphine Seyrig speelde de indrukwekkende hoofdrol in Jeanne Dielman, de film waarmee Chantal Akerman doorbrak. De in 2015 overleden regisseur zou vandaag 70 jaar zijn geworden. Ter ere van Akerman belicht Patricia Pisters, hoogleraar Filmwetenschappen aan de UvA, leven en werk van Seyrig, die als in de jaren zeventig als activiste op de voorgrond trad met feministische video’s.

Delphine Seyrig (1932-1990) was een veelgevraagde actrice. Ze was de muze van regisseurs als Alain Resnais (L’année dernière à Marienbad, 1961), Marguerite Duras (India Song, 1975) en Ulrike Ottinger (Freak Orlando, 1981); ook was ze te zien in de films van Luis Buñuel: La voie lactée (1969) en Le charme discret de la bourgeoisie (1972), en de beroemd geworden beat-bebopfilm Pull My Daisy (1959) van Robert Frank.

uitdagend

Patricia Pisters gaat in op leven en werk van Seyrig, die niet alleen topactrice was, maar ook een belangrijke stem vormde in de wereldwijde feministische beweging van de jaren zeventig.

Rond 1975 produceerde ze met de activistische videomaker Carole Roussopolos en vertaalster Iona Wieder een serie video’s onder de titel ‘Les insoumuses’, een woordspeling die zoveel betekent als ‘de koppige, uitdagende muzes.’

politieke strijd

Met video’s als Sois belle et tais-toi (1976), SCUM Manifesto (1976) en Maso and Miso vont en bateau (1976) vroeg Seyrig aandacht voor vrouwenemancipatie, zelfbeschikkingsrecht en politieke strijd – die altijd persoonlijk werd opgevat.

Het Reina Sofia Museum in Madrid stelde een bijzondere tentoonstelling samen over Delphine Seyrig; Patricia Pisters schreef eerder over de actrice in haar in memoriam voor Chantal Akerman.

Jeanne Dielman en India Song zijn ook in Eye te zien. 

voor 06 jun 2020 19:15
filmlezing door Patricia Pisters (voertaal Engels)