Ben Rivers - Shorts

Ben Rivers maakt niet alleen speelfilms maar ook wonderschone korte films. Rivers is de winnaar van de EYE Art & Film Prize, waar EYE op dit moment een tentoonstelling aan wijdt. Sacha Bronwasser leidt de korte films in.

Programma

Things (2014, 21')
Reis langs de vier seizoenen, waarbij Rivers geen voet buiten de deur zet. Hij filmt de dingen die zich binnen zijn eigen vier muren bevinden: een bed, boeken en, gezien door het raam, een eekhoorn in de tuin. De reis door zijn huis is tegelijk een reis door de verbeelding en het collectieve geheugen.

Phantom of a Libertin (2012, 10')
Een fotoalbum vol luxe bestemmingen: Acapulco, Haifa, Marseille, New York. Fragmenten van vervagende figuren. We zien een heel leven opdoemen uit de foto's, maar de man die het album maakte vertrok een jaar geleden. Nu is zijn flat stil. De fotoalbums dreigen uit elkaar te vallen.

A Distant Episode (2015, 18')
Een film over de illusie van het filmmaken. We kijken achter de schermen bij een film die wordt opgenomen op de buitenaards ogende stranden van Sidi Ifni in Marokko. De vreemde activiteiten, zonder commentaar of dialoog, lijken fragmenten die zijn opgegraven in een verre toekomst - een wazige, hallucinogene wereld.

Sack Barrow (2011, 21')
Portret van een klein familiebedrijf in de buitenwijken van Londen, opgericht in 1931 om gehandicapte ex-militairen aan het werk te helpen. De fabriek sluit na 80 jaar de deuren. Rivers observeert de dagelijkse routines van zes werknemers tijdens hun laatste maand in de fabriek.

May Tomorrow Shine the Brightest of All Your Many Days as It Will Be Your Last (2009, 13')
Een groep Japanse vrouwelijke soldaten volgt enkele verdwaalde oude desperado's. Maar wie zoekt naar wie en waarom? De soundtrack bestaat uit dictafoonopnamen en oude 78-toerenplaten.