Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • Best of Selected Artist Moving Images
  • Best of Selected Artist Moving Images
  • Best of Selected Artist Moving Images
  • Best of Selected Artist Moving Images
  • Best of Selected Artist Moving Images

Best of Selected Artist Moving Images

Nieuw werk van Nederlandse kunstenaars en experimentele filmmakers, recentelijk toegevoegd aan de Eye-collectie. Te zien zijn korte films van onder meer María Molina Peiró en Michiel van Bakel: zowel opkomende kunstenaars als bekende makers.

De nieuwe collectiefilms zijn door Eye gedistribueerd en ook te zien op internationale festivals. Het programma geeft inzicht in recente ontwikkelingen binnen de kunstenaarsfilm en korte experimentele film. De meeste filmmakers uit het programma zijn aanwezig voor een Q&A.

programma

Lola Magenta 
Nederland, 2018, Ansuya Blom, 9' 
Lola Magenta gaat over Lola Voss, een bekende naam uit de psychiatrische literatuur. Zij werd door dr. Ludwig Binswanger, een tijdgenoot van Freud, gediagnosticeerd als schizofreen. Blom kiest er echter voor niet de teksten van de behandelaar te gebruiken maar de brieven die Voss zelf schreef aan haar artsen. Daarin beschrijft ze haar toestand in heldere bewoordingen en probeert ze haar angsten onder controle te krijgen. De brieffragmenten worden afgewisseld met regels uit de antiek Griekse tragedie Agamemnon en 4.48 Psychosis, het laatste toneelstuk dat Sarah Kane schreef voordat ze haar depressie ontvluchtte door zelfmoord te plegen.

Robert F. Kennedy Funeral Train - The People's View
Nederland, Rein Jelle Terpstra, 9'
In 1968 werd de kist van de vermoorde Robert F. Kennedy met de trein van New York naar Washington gebracht. Een filmische bespiegeling over deze historische treinreis, gezien door de ogen van gewone Amerikanen, met foto's, home movies, getuigenverslagen en een originele geluidsopname.

The Nightshift
Nederland, 2017, Giovanni Giaretta, 7'
Een hypnotiserende voice-over vertelt een op de persoonlijke ervaring van een nachtportier gebaseerd verhaal. Ons oog wordt voor de gek gehouden met schaduwen van objecten op een muur, CCTV-beeldmateriaal en misleidende reflecties op ramen. De video laat zo de relatie zien tussen perceptie en projectie, en laat de verschuivingen zien tussen wat gefantaseerd is en wat we echt ervaren. 

Hours of Glass
Nederland, 2018, Michiel van Bakel, 7'
Een tijdreis door time-lapses. Van een dark sky park op Møn, Denemarken,  tot een verdwenen observatorium in Istanbul en vervolgens via de Einsteinturm vlak bij Berlijn om uiteindelijk uit te komen bij een geheime-dienstpost die gebruikt wordt voor het onderscheppen van enorme hoeveelheden telecommunicatie (Joint Sigint Cyber Unit, de grootste afluisterbasis in Nederland). Een associatief pad langs plaatsen die het observeren en surveilleren van het heelal vormgeven.

The Sasha 
Nederland, 2019, María Molina Peiró, 20'   
In 1972 landt Charles Duke op de maan. Hij moet hogeresolutiefoto's maken van het maanoppervlak. The Sasha is een verhaal over het perspectief van de mens op aarde en onze voortdurende strijd met beperkingen in tijd en ruimte - van de verkenning van de ruimte tot cyberspace, van een analoge maan in 1972 tot een virtuele maan in Google Earth. Een film over parallelle universa waarin de eeuwigheid lijkt te verdwijnen tussen frames en interfaces.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€19,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z