Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • William Kentridge: 10 Drawings for Projection
  • William Kentridge, 10 Drawings for Projection - Tide Table (2003)
  • William Kentridge, Weighing… and Wanting

Between Friends: William Kentridge & Denis Hirson

Bijna veertig jaar lang is kunstenaar William Kentridge – wiens werk nu opnieuw te zien is in Eye - bevriend met schrijver Denis Hirson. En even lang al bespreken de twee de toestand in de wereld, de toestand in de kunst en de toestand in hun persoonlijke levens. Deze avond zetten de vrienden hun gesprek voort in het filmmuseum en vertonen een voorpremière van een fragment van Kentridge’s nieuwe film The Mouth is Dreaming (2019). Kentridge en Hirson signeren ook hun gezamenlijke boek met gesprekken tussen beiden.

In februari 2018 verscheen bij uitgeverij Fourthwall Books ‘Footnotes for the Panther: Conversations between William Kentridge and Denis Hirson’. De lijvige publicatie bevat een selectie van de gesprekkendie Kentridge en Wilson al vanaf de jaren tachtig voeren en die voortkomen uit een gedeelde historie.

Het boek bevat de geredigeerde, bewerkte versie van negen gesprekken die Kentridge en Hirson tussen 2010 en 2015 hielden. Het laatste gesprek vond plaats in het restaurant van Eye Filmmuseum, ten tijde van de tentoonstelling If We Ever Get to Heaven. Kentridge en Hirson signeren deze avond hun gezamenlijke boek.

gedeelde interesses

Hirson en Kentridge zitten nooit om stof verlegen; naast een diepgaande interesse in de beeldende kunst, literatuur en politiek is er de voortdurende aandacht voor het geboorteland; hun levens zijn nauw verweven met de lotgevallen van de stad waar ze zijn opgegroeid en het land dat de bron is van hun werk – respectievelijk Johannesburg en Zuid-Afrika.

De vrienden zetten hun gesprek voort voor Nederlands publiek en vertonen daarbij een voorpremière van Kentridge’s nieuwe film The Mouth is Dreaming (2019). De recente Zuid-Afrikaanse geschiedenis vormt het centrale thema van de films.

 

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z