BEYOND EYE NIGHT: The Reality Shift

BEYOND Biënnale en EYE organiseren een bijzonder tweedelig avondprogramma vol nieuwe media, performances en korte presentaties.

De EYE Nights verkennen de grenzen van technologie, het menselijk lichaam en beleving. Ze sluiten naadloos aan bij de thematiek in de films van David Cronenberg waaraan EYE deze zomer een grote tentoonstelling wijdt. Niet alleen zitten en kijken, maar vooral ervaren, beleven en experimenteren.

Het onderscheid tussen de virtuele wereld en de fysieke wereld vervaagt. In de eerste avond met als titel The Reality Shift wordt bekeken hoe fysieke en virtuele werelden onder invloed van de laatste media in elkaar overlopen en een spectaculaire verschuiving in beleving te weeg brengen.

In 3rd, een reality game van Monobanda & Dus Architects, is het mogelijk virtueel buiten het lichaam treden. Ook deze avond de première van Quasigroups live Audiovisuele performance Cronenberg als hommage aan regisseur David Cronenberg. Vier korte fragmenten van ongeveer een minuut uit films als Scanners, Videodrome, Dead Ringers en Naked Lunch worden live gemanipuleerd en de prachtige details van deze filmfragmenten worden blootgelegd.

Hoe verandert de ICT-revolutie ons denken? Dat is de vraag die de Europese Commissie voorlegde aan een groep wetenschappers van uiteenlopend pluimage. Op deze avond gaan we in op de bevindingen uit The Onlife Manifesto dat in juni dit jaar verscheen. ‘Onlife’ is een samentrekking van ‘online’ en ‘life’, om aan te geven hoe die twee steeds meer met elkaar vervlochten raken.

Tot slot de Algae Opera, één van de meest opmerkelijke opera’s ooit geproduceerd. Algae Opera staat symbool voor symbiose tussen mens en organismen. De operazangeres voedt met haar adem algen die circuleren in een ‘masker’ op haar hoofd. Deze algen kunnen vervolgens worden gevoed aan het publiek. Naast het luisteren zijn we in staat haar zang te proeven. Een speciale zangtechniek en een hoge longcapaciteit zorgen voor bittere of zoete smaak.

www.beyondbiennale.nl

BEYOND Biënnale is een nieuw tweejaarlijks evenement in Amsterdam, dat de Noordoever van het IJ transformeert tot een tijdelijke hub voor iedereen die geïnteresseerd is in de laatste ontwikkelingen binnen (interactieve) media, kunst, design, technologie en wetenschap. Het programma bestaat uit een expositie, performances, installaties, filmvertoningen, experimenten en een dampend nachtprogramma met muziek. Ook is er een educatieprogramma voor het jongere publiek.

BEYOND Biënnale is een initiatief van Transnatural in nauwe samenwerking met Discovery Festival en partners EYE, Tolhuistuin en Paradiso Noord. De EYE Nights zijn gratis toegankelijk voor We Are Public-leden.

Ook BEYOND:
The Reality Shift expositie: woensdag 17 t/m vrijdag 26 september in Tolhuistuin
Discovery Festival: vrijdag 26 september in Tolhuistuin