Blissfully Yours

Eigenzinnig en inventief liefdesverhaal dompelt je onder in een lome dag in het bos en het onsentimentele geluksgevoel dat daarbij hoort - en weer weg glipt. In Cannes winnaar van de Prix Un Certain Regard. Vertoning bij de tentoonstelling Locus: Apichatpong Weerasethakul – Cao Guimarães.

Roong kijkt verlangend uit naar de dag dat ze zich in de armen van haar Birmese minnaar Min, die illegaal in Thailand verblijft, kan vlijen. Als Min haar meeneemt voor een picknick in de jungle, bereiken ze eindelijk de plek waar ze elkaar in alle vrijheid hun liefde kunnen tonen. De wereld zakt weg in een slaperige roes, waar krekels, oogopslagen, halve gebaren en stiltes net zoveel ruimte krijgen als expliciete lust. De middag in het bos wordt een lange, lome middag. Mieren vallen de picknick aan. Water kabbelt. Zonlicht valt door het bladerdek. De een eet, de ander huilt, de twee zwemmen en vrijen. Of ze liggen zomaar wat. Telkens hebben ze het geluk even in handen en ontglipt het hun weer.

Blissfully Yours speelt zich af op de grens van Birma en Thailand, de streek waar Apichatpong Weerasethakul zelf vandaan komt. De Thaise grootmeester wilde in zijn tweede film op speelse wijze onderzoeken hoe je geluk ervaart in een onderdrukkende omgeving. Hij doet dat zoals altijd eigenzinnig en inventief: zo duiken de openingstitels pas na 45 minuten op en worden sommige beelden bedekt door graffiti. De statische shots en het schitterende gebruik van natuurlijk licht versterken de trance. Hier telt eigenlijk alleen maar het nu.