Blue Movie

Hij geldt als de meest geruchtmakende blootfilm van de jaren zeventig: in Wim Verstappens Blue Movie was een blijmoedige erectie te zien en bleek de Bijlmermeer, hoogbouwwijk gevestigd op idealen, seksuele vrijhaven. Alle opwinding van toen is nu filmhistorisch her te beleven dankzij een schitterende digitale restauratie.

Dankzij het duo Pim de la Parra en Wim Verstappen spoelde vanaf het midden van de jaren zestig een golf van vernieuwing door de Nederlandse film.

Met het vrijmoedige Blue Movie (1971) – Nederlands eerste seksfilm, met 2,3 miljoen bezoekers nog steeds een van de best bezochte Nederlandse films ooit –  rekenden regisseur Verstappen en producent De la Parra bovendien af met hét symbool van morele betutteling: de Centrale Commissie voor de Filmkeuring.

utopisch gemeenschapsidee

In de film zien we hoe hoofdpersoon Michael, gespeeld door Hugo Metsers, na zijn vrijlating uit de gevangenis een kersverse Bijlmerflat binnen de kortste keren in één grote seksclub verandert.

Eigenlijk week Verstappens visie maar in detail af van het utopische gemeenschapsidee dat aan de Bijlmermeer ten grondslag lag. Seks, in al zijn opwindende én problematische facetten, bleef een rode draad in zijn oeuvre. Zoals ook te zien is in het later deze maand te vertonen VD.

Met hun bedrijf Scorpio Films stonden Wim Verstappen (1937-2004) en Pim de la Parra in de vroege jaren zeventig aan de wieg van de Nederlandse publieksfilm.

Met speciale videoboodschap van producent Pim de la Parra.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie