Blue Movie

Hij geldt als de meest geruchtmakende blootfilm van de jaren zeventig: in Wim Verstappens Blue Movie was een blijmoedige erectie te zien en bleek de Bijlmermeer, hoogbouwwijk gevestigd op idealen, seksuele vrijhaven. Alle opwinding van toen is nu filmhistorisch her te beleven dankzij een schitterende digitale restauratie.

Dankzij het duo Pim de la Parra en Wim Verstappen spoelde vanaf het midden van de jaren zestig een golf van vernieuwing door de Nederlandse film.

Met het vrijmoedige Blue Movie (1971) – Nederlands eerste seksfilm, met 2,3 miljoen bezoekers nog steeds een van de best bezochte Nederlandse films ooit –  rekenden regisseur Verstappen en producent De la Parra bovendien af met hét symbool van morele betutteling: de Centrale Commissie voor de Filmkeuring.

utopisch gemeenschapsidee

In de film zien we hoe hoofdpersoon Michael, gespeeld door Hugo Metsers, na zijn vrijlating uit de gevangenis een kersverse Bijlmerflat binnen de kortste keren in één grote seksclub verandert.

Eigenlijk week Verstappens visie maar in detail af van het utopische gemeenschapsidee dat aan de Bijlmermeer ten grondslag lag. Seks, in al zijn opwindende én problematische facetten, bleef een rode draad in zijn oeuvre. Zoals ook te zien is in het later deze maand te vertonen VD.

Met hun bedrijf Scorpio Films stonden Wim Verstappen (1937-2004) en Pim de la Parra in de vroege jaren zeventig aan de wieg van de Nederlandse publieksfilm.

Met speciale videoboodschap van producent Pim de la Parra.