Bonsai Cinema

Bezoek tijdens het Mūbii Japan-programma ook de Bonsai Cinema, waar fragmenten uit de EYE-collectie te zien zijn. De Bonsai Cinema bevindt zich in de ruimte tegenover Cinema 3 en is voor iedereen gratis toegankelijk van 15 t/m 25 oktober.

De films in de Bonsai Cinema (totale lengte 60 minuten, met muziek) worden vertoond in een loop van ’s morgen tot ’s avonds. Het materiaal heeft kleur door stencilling- en tintingtechnieken.

Vertoonde fragmenten

Bits & Pieces. Nrs. 228 (FR, Mark-Paul Meyer, 1993, Eclipse)

Compilatie van fragmenten van zwijgende films uit o.a. Duitsland en andere landen uit de periode 1910-1925. Japanse landschappen. Pathé Frères.

Bits & Pieces. Nrs. 237 (NL, Mark-Paul Meyer, 1994, Amateur Film Onderneming)

Compilatie van (fragmenten van) zwijgende films uit o.a. Duitsland landen uit de periode 1910-1925. 'Het vreugdeland van Japan. Een Oosterse picknick in Hirosjima'. [circa] 1925.

Kioto et ses temples (FR, Onbekend, 1914, Eclair Scientia)

Registratie van verschillende plekken in Kyoto, waaronder enkele tempels.

La récolte du riz au Japon (FR, Onbekend, 1910, Pathé Frères)

Informatieve film over rijstbouw in Japan. De verschillende stadia van de productie, waaronder het oogsten en het schoonmaken van de rijst, worden in beeld gebracht.

Journaal: Pathé-revue no. 42. L’Après-midi d’une japonaise (FR, Onbekend, 1920, Pathé Cinéma)

Korte handgekleurd item uit een Frans journaal dat enkele aspecten toont van de dagbesteding van Japanse vrouwen uit de hogere klasse, zoals theedrinken en een tennisspel in het park spelen. De nitraatkopie arriveerde in 1986 in EYE en werd geconserveerd in 1989.

Les lis du Japon (FR/JP, Onbekend, 1917)

Korte ingekleurde reportage over Japanse lelies. De Japanse lelie ‘Lilium Superbum' bloeit in juli en augustus. Door een speciale camera toont de film het opengaan van de lelie in twintig seconden, in plaats van de 24 uur die het in de natuur duurt. Deze film werd in 2003 door EYE gerestaureerd vanuit een 9,5mm brede film met perforatiegaten in het midden. Dmv digitale restauratie werd de film overgezet naar de standaard 35mm film, met behoud van de op het origineel aangebrachte kleuren.

La trahison du daimio (JP, Onbekend, 1913, Pathé Frères - The Japanese Film)

Juro, de samouraï, is verloofd met geisha Iova, maar twee daimio (= Japans edelman/grootgrondbezitter) ontvoeren Iova.

La mousmée et le brigand (FR, Onbekend, 1911, CGPC)

Oosterse romantische misdaadfilm waarin twee ontvoerders verliefd worden op een meisje, maar zij wil bij haar verloofde zijn.