Boundaries of the Archive - Research Lab - Piet Zwart Institute

Het Piet Zwart Institute Research Lab gaat op zoek naar de grenzen van het archief. De kunststudenten bestuderen de structuren en de culturele impact van onze mediatechnologieën, en onthullen de verborgen kanten van de omvangrijke collectie van EYE.

De EYE-collectie staat internationaal bekend om zijn enorme omvang en kwaliteit, met name op het gebied van de Nederlandse filmcultuur. Eventuele beperkingen, fricties en zelden opgemerkte eigenaardigheden in het archiefsysteem dienen als dichterlijke inspiratie voor dit Research Lab.

Het Research Lab valt samen met de verhuizing van de EYE-collectie naar een nieuw pand, het Collectiecentrum in Amsterdam-Noord. Dit vormt het startpunt om de materialiteit van zowel digitale als analoge films te onderzoeken, de poëtica van het catalogiseren te ontdekken en de kwetsbare structuur van een uitgebreide collectie-database te verkennen.

De avond is onderdeel van het Research Lab dat de tentoonstelling Close-Up – A New Generation of Film and Video Artists in the Netherlands begeleidt. De tentoonstelling is te zien tot en met 22 mei.

Deze presentatie vindt plaats in de tentoonstellingsruimte op de tweede verdieping.