Bullets over Broadway

Bullets over Broadway is een onderhoudende parodie op de kunstzinnige pretenties en hypocrisie van theatermakers. Het is tevens Woody Allens eerste film waarin hij niet zelf meespeelde. John Cusack is zijn alter ego, een drukdoende toneelschrijver die zijn tere kunstzinnige ziel verkoopt aan de maffia. EYE wijdt deze zomer een retrospectief aan de films van de New Yorkse regisseur.

Woody Allen verblijft graag in het New York van de Roaring Twenties, met zijn jetset-schandalen, illegale drank- en goklokalen en elkaar bestrijdende gangsters, het liefst in mooie bruintinten gefotografeerd.

In dit voor Allens doen redelijk optimistische verhaal mag ploeterend toneelschrijver John Cusack met maffiageld zijn debuut maken, op voorwaarde dat hij het talentloze gangsterliefje Jennifer Tilly een rol geeft. In zijn bekende paniekerige chaos laat Allen de kunstenaars- en maffiawereld samenkomen en draait hij geestig de rollen om. Ook met Chazz Palminteri, Tracey Ullman en Oscar-winnares Dianne Wiest.