Bekijk trailer

carne_y_arena_virtually_present_physically_invisible_-_trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Onderdeel van Xtended
over xtended

Eye Filmmuseum zet de zintuigen op scherp met Xtended, een doorlopend, tweemaandelijks programma gewijd aan VR-installaties van internationale kunstenaars en filmmakers. Voor de serie hebben gerenommeerde makers hun deelname toegezegd. Na CARNE y ARENA staat werk van Laurie Anderson, Marina Abramović en Tsai Ming-liang op het programma. Het is de eerste keer dat een museum over meerdere jaren structureel aandacht besteedt aan virtual reality als filmische kunstvorm.

CARNE y ARENA (Virtually Present, Physically Invisible)

Ervaar de grensverleggende, Oscarwinnende virtual reality-installatie CARNE y ARENA van Alejandro González Iñárritu. Het werk transformeert op indringende wijze de bezoeker tot vluchteling.

...dit is dromen met je ogen open... (***** De Volkskrant)

 ...zo’n fysieke en overweldigende ervaring, dat iedere beschrijving eigenlijk al te veel is... (VPRO Cinema)

...ongekende filmervaring...Realistischer dan dit kan een film niet zijn...een ervaring die een reguliere filmvoorstelling nooit kan geven... (Algemeen Dagblad)

CARNE y ARENA is een individuele ervaring, gebaseerd op waargebeurde verhalen van migranten uit Mexico en Centraal Amerika. De bezoeker loopt met blote voeten in het zand en waant zich in de onbarmhartige grenswoestijn tussen Mexico en de Verenigde Staten. CARNE y ARENA is gemaakt met state of the art virtual reality-technologie om een ruimte met meerdere verhaallijnen van echte mensen tot leven te brengen.

CARNE y ARENA ging in mei 2017 in première als eerste VR-installatie ooit in de officiële selectie van het filmfestival van Cannes en kreeg in oktober 2017 een Special Academy Award (Oscar©) toegekend voor de visionaire en krachtige manier van storytelling. De Oscar-organisatie noemde het project bijzonder emotioneel en fysiek meeslepend. ‘Het is een creatieve doorbraak in het zich nog ontwikkelende gebied van virtual reality.’

toeschouwer én deelnemer

Tijdens een vlucht door de woestijn opgepakt worden door een Amerikaanse grenspatrouille: de bezoeker, die tegelijkertijd toeschouwer en deelnemer is, ervaart in het confronterende CARNE y ARENA op indringende wijze de rauwe werkelijkheid van de Mexicaanse vluchteling.

  • CARNE y ARENA vindt plaats van 15 juni t/m 26 augustus 2018, dagelijks tussen 10:00 en 22:00

  • Locatie: Casco (Asterweg 22, naast Eye Collectiecentrum, 10 minuten lopen van Eye Filmmuseum)

  • Kaarten zijn alleen online te koop

  • Kaarten worden verkocht per timeslot, er kan één persoon tegelijk door de ervaring

  • Kaarten kunnen na aankoop niet worden geruild of geretourneerd

  • Kaarten zijn onderling wel overdraagbaar

  • De laatste kaarten (13 t/m 25 augustus) zijn uitverkocht

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF

gratis (mogelijk toeslag)

10 rittenkaart (verkrijgbaar aan de balie)

€85,-

tentoonstelling

regulier 

€13,-

reductie

€ 11,50

Eye society

€ 7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

€3,-

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 

Cineville

€ 8,-

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€19,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

CARNE y ARENA op social media

Alejandro González Iñárritu baseerde zijn virtual reality-drama op gesprekken met migranten uit Mexico en Midden-Amerika.

Tijdens de afgelopen vier jaar groeide het project in mijn gedachten. Ik had het voorrecht om veel vluchtelingen uit Mexico en Centraal Amerika te spreken. Hun levensverhalen grepen mij aan en bleven me bij, en zodoende nodigde ik sommige van hen om met mij samen te werken aan dit project. Mijn doel was te experimenteren met VR technologie om zo te onderzoeken wat het betekent mens te zijn buiten het kader van het filmframe. In een frame worden de dingen alleen maar waargenomen. In deze installatie krijgt de bezoeker de gelegenheid in de huid te kruipen van de immigranten. In hun voetsporen te lopen en te voelen hoe het daadwerkelijk is om te vluchten."


Alejandro González Iñárritu en een bakker uit El Salvador tijdens de shoot voor CARNE y ARENA. Credit: © Legendary, Foto: Chachi Ramirez.

Emmanuel Lubezki, Iñárritu’s vaste cameraman - met drie Oscars op zijn naam - speelde samen met ILMxLAB en producent Mary Parent een cruciale rol in de verwezenlijking van deze VR-installatie.

films, talks en events

Ter gelegenheid van CARNE y ARENA programmeert Eye een uitgebreid programma met films, talks en events over grenzen en migratie. Hiervoor wordt onder meer geput uit de collectie van het filmmuseum.

Sponsors, partners en financiers

CARNE y ARENA (Virtually present, Physically Invisible) is geproduceerd en gefinancierd door Legendary Entertainment, Fondazione Prada en Emmerson Collective.

 

Mede mogelijk gemaakt door:   

    

Technische partners: