Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

Cello en experimentele film

De jonge Hongaarse cellist Örs Köszeghy treedt op in dit bijzondere programma met experimentele film en muziek, waarin onder andere Études Solares van Frank Scheffer wordt vertoond.

Voorafgaand aan deze voorstelling: een performance in de foyer van EYE van The Cello Box, een poëtisch minitheater met licht dat met de muziek mee kleurt en muren die openen en sluiten net als vleugels”, waarin celliste Katherina Gross muziek van componist Arnold Marinissen uitvoert.

Cello Box:
Katharina Gross - cello, zang en compositie
Arnold Marinissen - compositie
Marion Traenkle - ontwerp Cello Box, led-programmering en scenografie
Anton der Kinderen - constructie Cello Box

Programma met:

Opus II, III, IV

Walter Ruttmann (DE 1915, 9 min)

Drie korte, abstracte, ritmisch gemonteerde, gekleurde animatiefilms, behorende tot de klassieke avant-garde, uit de periode 1921-1925. Deze films werden destijds gedrieën vertoond door de Filmliga. "Ruttmann bracht de film tot zijn zuiverste bewegingsgrond terug, aldus de Filmliga. 'Man soll sich dabei gar nichts denken', verklaarde hij ter inleiding".

Ricercar

Claudia Kölgen (NL 1984, 8 min)
Soundtrack: Frances Marie Uitti (cello)

Een camera tast de wanden af van gangen en kamers van een industrieel gebouw. Twee films in één: het midden van het beeld is ingenomen door een ander beeld geschoten door een tweede camera, waardoor de twee ruimtes met elkaar gaan interfereren.

Oog

Michel van der AA (NL 1995, 10 min)

Compositie voor cello en soundtrack, live uitgevoerd door Örs Köszeghy, met video/lichtprojectie van Charlotte Girod (NL 2014). De soundtrack, bestaande uit elektronische geluiden die zijn afgeleid van het instrument zelf, kruipt bijna ongemerkt de compositie in en neemt vervolgens geleidelijk het initiatief over van de uitvoerder.

Études Solares

Frank Scheffer (NL 1989, 25 min)

Frank Scheffer maakte deze visuele interpretatie van het muziekstuk Études Boreales uit 1979 van componist John Cage met als uitgangspunt de stadsplattegrond van Amsterdam. Net als in de composities die Cage schreef in de jaren zeventig, speelde ook voor Scheffer het toeval een grote rol bij de keuze van de beelden en de montage. De compositie van Cage wordt live uitgevoerd door Örs Köszeghy (cello).

onderdeel van EYE on ART

EYE on ART is een wekelijks programma op het raakvlak van film en beeldende kunst. Vast onderdeel blijft het bekende E*Cinema, waarin experimenteel werk van nieuwe makers is te zien naast films van de avant-gardemeesters uit vroeger jaren. Hierin zijn ook speciale, door studenten van kunstacademies en universiteiten samengestelde programma’s te zien. Meer informatie

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z