Charlotte Salomon filmmiddag

Een bijzondere middag over de joodse kunstenares Charlotte Salomon en de twee fraai gestileerde, aangrijpende films die Frans Weisz over haar maakte: Charlotte en Leven? of Theater?. In samenwerking met het Joods Historisch Museum. Frans Weisz wordt tussen de twee films in geïnterviewd door Sasja Koetsier, met een Q&A na afloop.

Frans Weisz maakte zijn artistieke 'comeback' met de persoonlijke, zeer fraai gestileerde film Charlotte, gebaseerd op het leven en werk van de schilderes Charlotte Salomon die op jonge leeftijd in Auschwitz omkwam. Judith Herzberg schreef het scenario.

Charlotte vertelt het levensverhaal van de Berlijns-joodse schilderes Charlotte Salomon. Zij wilde eind jaren dertig voor de nazi’s vluchten maar werd in 1943 in Auschwitz vermoord. Salomons honderden nagelaten teksten en gouaches, die lezen als een stripverhaal, zijn door haar bijeengebracht onder het motto ‘Leben oder Theater?’. Deze dienden als uitgangspunt voor Weisz’ fraai gestileerde, aangrijpende film.

Frans Weisz beschouwt Charlotte als een van zijn meest persoonlijke films: "Ik zou mijn leven kunnen indelen in de periode voor Charlotte en na Charlotte." Voor het maken van de film ging hij tijdelijk in Berlijn wonen, de stad waar zijn vader Géza Weisz de eerste dertig jaar van zijn leven doorbracht, totdat hij voor de nazi's naar Nederland vluchtte. "Daarmee kwam ik heel dicht bij mijn eigen geschiedenis." Vertoning op 35mm (collectie EYE Filmmuseum).

Leven? of Theater?

Engels ondertiteld

In 2011 maakte Weisz over Charlotte Salomon de documentaire Leven? of Theater? die eveneens op deze middag wordt vertoond. 'Leben? oder Theater? Ein Singespiel' – zo noemde Charlotte Salomon (Berlijn, 1917 – Auschwitz, 1943) haar uit meer dan zevenhonderd bladen bestaande, geschilderde levensverhaal, dat zij vlak voor haar deportatie in bewaring gaf met de woorden ‘Bewaar dit goed, het is mijn hele leven!’

Tijdens de voorbereiding van de speelfilm Charlotte,kregen de makers van de film uit handen van Charlottes stiefmoeder een nooit eerder gepubliceerde brief, met het verzoek de inhoud niet in de film te gebruiken. In deze brief, gericht aan haar grote liefde, beschrijft Charlotte de omstandigheden waarin Leben? oder Theater? tot stand kwam, doet zij een ontroerende bekentenis en komen we voor het eerst dichtbij de ‘werkelijke’ Charlotte.

Frans Weisz geeft in zijn film, met dezelfde titel als het levenswerk van Charlotte Salomon, niet alleen een fascinerend beeld van het leven van de jonge kunstenares, maar confronteert prominenten met haar brief; een postume onthulling die een heel nieuw licht werpt op de laatste periode van haar leven.

In het Joods Historisch Museum is nog tot en met 25 maart de expositie Leven? of Theater? te zien.

Frans Weisz - Filmen is vurrukkulluk

Bij de première van Frans Weisz’ nieuwste film Het leven is vurrukkulluk ruimt EYE de zalen in voor een programma rond de films van een van Nederlands belangrijkste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar.