Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • Anniversary of the Revolution
  • Anniversary of the Revolution
  • Anniversary of the Revolution
  • Anniversary of the Revolution

Cinema Concert: Anniversary of the Revolution

Deze viering van het eenjarig bestaan van de bolsjewistische revolutie bevat flink wat opnamen van Rode Leger-aanvoerder Leon Trotski, de in de jaren twintig in ongenade gevallen aanvoerder van het Rode Leger. Trotski is ook de hoofdrolspeler van William Kentridges filminstallatie O Sentimental Machine. Met live muziek door Martin de Ruiter en Thijs Havens.

De eerste verjaardag van de Russische Oktober-revolutie in 1918 moest grootscheeps worden gevierd, hadden Lenin en zijn bewind van bolsjewieken bepaald: met versierde straten en pleinen, maar ook met een film.En zo kwam het dat de 22-jarige jonge cineast Dziga Vertov, in opdracht van het Volkscommissariaat voor Verlichting, uit bestaande journaalbeelden in 1918 een meer dan twee uur durende kroniek monteerde: Verjaardag van de revolutie (Godovsjtsjina revoloetsii).

Vertov, die een decennium later de filmgeschiedenis zou veranderen met vorm-experimenten als De man met de camera, noemde Verjaardag van de revolutie zijn 'examen' als filmer.

oude poster

Na een korte roulatie in 1918, onder andere in de beroemde Kino-trein waarmee langs het front van de beginnende burgeroorlog de Rode troepen moesten worden gemotiveerd, verdween de film uit beeld – in stukken verknipt en als fragmenten in filmarchieven opgeslagen. Totdat in 2017 op een onwaarschijnlijke plaats, het literair archief in Moskou waar de nalatenschap van de dichter Vladimir Majakovski ligt opgeslagen, een oude poster van de film opdook, met achterop een lijst van tussentitels en nummers van de gebruikte journaalopnamen. Twee Russische filmkundigen, Nikolaj Izvolov en Svetlana Isjevskaja, hebben met die lijst Verjaardag van een revolutie grotendeels kunnen reconstrueren.

in ongenade

Het is niet moeilijk in te zien waarom in Sovjet-tijden de film verdwenen bleef: het beeld van het revolutie-jaar 1917 in Petrograd komt niet overeen met de officiële lezing van later en de grote held in de film is niet Lenin, maar de eind jaren twintig in ongenade geraakte Trotski – in de film te zien in volstrekt unieke beelden aan het front in de burgeroorlog. (tekst: Raymond van den Boogaard)

william kentridge

Een vergeten Trotski-document, een in Turkije opgenomen toespraak van Trotski in ballingschap, is een van de elementen in de installatie O sentimental machine van William Kentridge, die deze zomer in Eye te bewonderen is. Kentridge speelt als kunstenaar met beelden uit het verleden, en plaatst ze in nieuwe context. 

voorbeschouwing

Introductielezing door Raymond van den Boogaard, oud-Rusland-correspondent voor NRC, om 18.30 in Room at the Top. Toegang op vertoon Cinema Concert-ticket.

toeslag

Voor deze film geldt een toeslag. (Geen restitutie toeslag bij annulering Cineville-reservering.)

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z