Cinema Egzotik: Buddy Night

Ze kunnen elkaar niet luchten of zien, maar zijn toch op elkaar aangewezen in moeilijke tijden: ziedaar de dramaturgische ruggengraat van de buddyfilm. Cinema Egzotik brengt twee archetypische specimen bij elkaar, met Robert de Niro, Nick Nolte en Eddie Murphy in de hoofdrollen.

Egzotik-programmeur Martin Koolhoven licht toe. ‘In de jaren tachtig kwam je om in de buddy movies: de Lethal Weapon-reeks, Running Scared, Stake Out, Tango & Cash, Red Heat en vele anderen. Natuurlijk, er waren voorgangers, zoals Freebie and the Bean en Thunderbolt and Lightfoot, maar het was 48 Hrs. waardoor in 1982 de boel explodeerde. De combinatie Nick Nolte en Eddie Murphy knetterde en dat werd de mal waarmee Hollywood aan de slag ging. Het absolute hoogtepunt van het genre was de tweede film van de avond: Midnight Run. Stiekem gewoon de beste rol ooit van Robert de Niro. Naast hem de weer-ga-lo-ze Charles Grodin. Die twee hadden Oscars verdiend.’

48 Hrs.
Walter Hill (Verenigde Staten 1982)
92 min.
Wie wil zien hoe Eddie Murphy in zijn filmdebuut een bar vol bierdrinkende Rednecks tackelt, mag 48 Hrs. niet missen. Murphy is Reggie ‘fast talkin’’ Hammond, de veroordeelde dief die twee etmalen lang optrekt met de nurkse detective Jack Cates (Nick Nolte). De een-tweetjes tussen Nolte en Murphy zijn memorabel, de vechtscènes uitputtend – zoals het Walter Hill (Hard Times, Southern Comfort) betaamt.
+
Midnight Run
Martin Brest (Verenigde Staten 1988)
126 min.
Premiejager (Robert De Niro) loodst een voormalig boekhouder van de maffia (Charles Grodin), die 15 miljoen dollar achterover heeft gedrukt, van New York naar L.A. Onderweg raakt het koppel met elkaar bevriend. Beverly Hills Cop-regisseur Martin Brest bewijst hoe je een lichtvoetige actiefilm kunt maken waarin ook aandacht is voor de personages. Genomineerd voor meerdere Golden Globes, onder meer voor De Niro's acteerprestaties.

Deze voorstelling is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.  

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie