• La Polizia incrimine la legge assolve
  • Cinema Egzotik
  • Cinema Egzotik
  • Cinema Egzotik

Cinema Egzotik: Enzo Castellari Night

‘And now, the end is near’, zong Sid Vicious in zijn pastiche op Sinatra’s My Way en hetzelfde geldt voor Cinema Egzotik, het maandelijkse programma van Martin Koolhoven en Eye-programmeur Ronald Simons. Na tien jaar aandacht voor film buiten de perken volgt het afscheid met een hommage aan Enzo G. Castellari, man van spaghettiwesterns en snoeiharde Italiaanse misdaadfilms. Cinema Egzotik begon met een Castellari-special in 2009, tien jaar later is the man himself van de partij bij de allerlaatste voorstelling.

Met een double bill van Castellari’s Inglorious Bastards (1978) en Street Law (1974) opende Cinema Egzotik januari 2009 de deuren in OT 301, het gebouw van de voormalige Filmacademie in Amsterdam. Tien jaar later is er pionierswerk verricht en is er meer dan ooit aandacht voor de vuige, obscure en vergeten kanten van de cinema. Reden genoeg om een van de protagonisten naar voren te halen, Enzo G. Castellari, die deze avond zijn opwachting maakt in Eye.

spaghetti-shoot-outs

Ondertussen blikken Koolhoven en Simons terug op tien jaar slecht gehumeurde zombies, bloedarme vampieren, surrealistisch gemorfte storylines en spaghetti-shoot-outs in de ongetemde Spaanse zon, omringd door  felgekleurde gialli, fantasy en dystopische sciencefiction.

Ronald Simons over de Castellari-avond: ‘De genrecinema kent vele helden en heldinnen, maar versatiele veelfilmers als Castellari zijn dun gezaaid. De inmiddels tachtigjarige Italiaan regisseerde westerns, avonturenfilms, poliziotteschi en postapocalyptische films met een bewonderenswaardige bravoure, waar Martin en ik dol op zijn. Vanavond een harde politiefilm met de coolste Italiaanse acteur aller tijden: Franco Nero plus daarna een speciale verrassingsfilm van Castellari.’

High Crime (La polizia incrimina la legge assolve) (Enzo G. Castellari, SP/IT 1973, Engels gespr., Nederland ondert.)

Franco Nero (Django) is commissaris Belli; zijn werkterrein is de haven van Genua, waar begin jaren zeventig de coke en de heroïne je om de oren vliegen. Corruptie tast het politieapparaat aan, onder- en bovenwereld raken vervlochten. Belli stelt orde op zaken, want: ‘De politie klaagt aan, de wet spreekt vrij.’

+ Verrassingsfilm