Cinema Egzotik: Freaky Fascist Night

Is de totalitaire toekomst nabij? Daar lijkt het wel op, althans in deze aflevering van Cinema Egzotik. Nietsvermoedende voetgangers zijn doelwit in Death Race 2000 en intergalactische spinnen worden tot de laatste harige poot afgefakkeld in Verhoevens SF-avontuur Starship Troopers.

Egzotik-programmeur Martin Koolhoven licht toe. 'In Death Race 2000 wordt Amerika geleid door een fascistisch regime en om het volk zoet te houden wordt er een gewelddadige race georganiseerd waarin extra punten te verdienen zijn met het overhoop rijden van argeloze voetgangers. Een lompe satire die van de belangrijke criticus Roger Ebert nul sterren kreeg, omdat hij hem overdreven gewelddadig vond. Echt iets voor Egzotik, dus. Met een jonge Sylvester Stallone, een jaar voor hij Rocky werd.

'In Starship Troopers is eigenlijk ook een soort fascistisch regime aan de macht, maar regisseur Verhoeven maakte ‘t het Amerikaanse publiek wat lastiger door ze te vermommen als de good guys. Hij stopte de film vol met verwijzingen naar nazi-Duitsland en, ja hoor, hij kreeg daardoor de kritiek een fascistische film gemaakt te hebben. Ook deze film werd neergesabeld door Roger Ebert: 'The most violent kiddie movie ever made'. Ondertussen bleek de film behoorlijk aardig te voorspellen hoe de jaren erna het Midden-Oosten aangepakt zou worden.'

Death Race 2000 Paul Bartel, 1975, VS, Engels gespr., Nederlands ondert.
Cultklassieker waarin David Carradine zich op het asfalt stort als de 21ste-eeuwse baddie Frankenstein die in de Transcontinental Death Race zo veel mogelijk voetgangers van de sokken rijdt. Voor de lol? Nee, om de punten. Sylvester Stallone a.k.a. Machine Gun Joe is zijn geduchte tegenstander. Typische  Corman-productie met veel actie, geweld en seks. En: de sequel Death Race 2050 is onderweg.

Starship Troopers Paul Verhoeven, VS, 1997, Engels gespr., niet ondert.
Wie of wat leeft er op de planeet Klendathu? Dat is de vraag die brigadeleider Johnny Rico zich stelt, waarna de vernietiging van de totalitaire, agressieve rotzakinsecten from outer space een aanvang neemt. SF-productie van Verhoeven, die – als gebruikelijk – weer eens werd beschuldigd van schaamteloos seksisme, fascisme en simplisme. Terecht?

Deze voorstelling is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie