Cinema Egzotik: Paranoia Night

Deze maand richt Egzotik de schijnwerper op films waarin de paranoia rondwaart, met een double bill van John Frankenheimers zelden op het grote doek vertoonde sci-fi psychodrama Seconds (1966) en Nicholas Roegs horrorthriller Don’t Look Now (1973), waarin Donald Sutherland waan en werkelijkheid niet langer weet te scheiden.  

Egzotik-programmeur Ronald Simons licht toe: ‘Seconds –  met The Manchurian Candidate en Seven Days in May onderdeel van John Frankenheimers ‘paranoiatrilogie’ – is een pittige paranoia-thriller met desoriënterend camerawerk en een flinke injectie horror. Na de pauze slaat manische achterdocht weer toe, want in Don’t Look Now weet het personage van Donald Sutherland niet meer wat links of rechts is na de onfortuinlijke dood van zijn dochtertje. Hij ontsnapt naar Venetië, maar ook daar achtervolgen de demonen hem, al dan niet gehuld in morsige rode regenjasjes.’  

Seconds John Frankenheimer VS 1966 106’ Engels gespr., geen ondert.
De uitgebluste bankier Arthur Hamilton gaat in op het faustiaanse aanbod van The Corporation om zich dood te laten verklaren en via een breintransplantatie voort te leven in een ander, jonger, atletischer lichaam. Als ‘Tony Wilson’ (Rock Hudson) feest, schildert en sekst hij als nooit tevoren... Maar wat is dat toch dat vreemde, lege gevoel van binnen? Frankenheimer gebruikte veelvuldig de fish eye-lens om de lugubere sfeer van zijn sci-fi psychodrama te versterken. Let op de kinky grape-crushing party! 
+

Don’t Look Now  Nicolas Roeg IT GB 1973 110’ Engels gespr., Nederlands ondert.
Donald Sutherland en Julie Christie zijn de Baxters, het echtpaar van wie het dochtertje Christine is verdronken. Een helderziende meent het kind te hebben gezien in Venetië, de ouders proberen haar overal te vinden. Christine droeg een rood lakjasje toen ze verdronk – opeens wemelt het ervan in Venetië’s kronkelige stegen. De Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films nomineerde Don’t Look Now als een van de beste horrorfilms.  

Dit programma is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie