Cinema Egzotik: Scorsese’s Film Foundation Night

Scorseses liefde voor de cinema is groot, reden waarom hij zich al jaren lang inzet voor het behoud van bedreigd filmerfgoed. Egzotik vertoont twee dankzij door Scorseses Film Foundation gerestaureerde cultklassiekers: Shock Corridor (1963) van Samuel Fuller en Fred Zinnemans The Seventh Cross (1944).  

Cinema Egzotik-programmeur Martin Koolhoven licht toe. ‘We vonden het bijna vergeten The Seventh Cross, een hartverscheurend oorlogsdrama dat gemaakt werd terwijl het allemaal nog bezig was, en het geweldige Shock Corridor.' Want zoals Martin Scorsese zelf zei: ‘If you don’t like the films of Samuel Fuller, then you just don’t like cinema.’  

The Seventh Cross
Fred Zinnemann VS 1944 110’ Engels gespr.

Krachtig spel van Spencer Tracy die in nazi-Duitsland samen met zes anderen uit een concentratiekamp ontsnapt, waarna een wilde klopjacht volgt. De kampcommandant laat als dreigement zeven kruisen oprichten waar hij alle ontsnapten aan wil ophangen. Zinneman toont de claustrofobie en paranoia die heersen in een tijd waarin de minste afwijking van de middelmaat de dood betekende. Zinneman gaat voorbij aan het gemakkelijke zwart-witdenken en duikt diep in het donkere hart van het totalitarisme. Vertoning op 35mm. 

Shock Corridor
Samuel Fuller VS 1963 101’  Engels gespr.

Scorsese verwees met Shutter Island duidelijk naar het van paranoia doordrenkte Shock Corridor. Hierin doet een journalist zich voor als psychiatrisch patiënt om een onopgeloste moord in het gesticht te onderzoeken. Langzaam raakt hij zelf aangeraakt door de waanzin in dit helse oord. Niet alleen Scorsese, ook Jean-Luc Godard was fan van deze rauwe lowbudgetfilm van cultheld Fuller, die je diep laat afdalen in de krochten van de menselijke geest. Vertoning op 35mm. 

Restored by UCLA Film & Television Archive with funding provided by the Hollywood Foreign Press Association and The Film Foundation.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie