Cinema Egzotik: Scorsese’s Film Foundation Night

Scorseses liefde voor de cinema is groot, reden waarom hij zich al jaren lang inzet voor het behoud van bedreigd filmerfgoed. Egzotik vertoont twee dankzij door Scorseses Film Foundation gerestaureerde cultklassiekers: Shock Corridor (1963) van Samuel Fuller en Fred Zinnemans The Seventh Cross (1944).  

Cinema Egzotik-programmeur Martin Koolhoven licht toe. ‘We vonden het bijna vergeten The Seventh Cross, een hartverscheurend oorlogsdrama dat gemaakt werd terwijl het allemaal nog bezig was, en het geweldige Shock Corridor.' Want zoals Martin Scorsese zelf zei: ‘If you don’t like the films of Samuel Fuller, then you just don’t like cinema.’  

The Seventh Cross
Fred Zinnemann VS 1944 110’ Engels gespr.

Krachtig spel van Spencer Tracy die in nazi-Duitsland samen met zes anderen uit een concentratiekamp ontsnapt, waarna een wilde klopjacht volgt. De kampcommandant laat als dreigement zeven kruisen oprichten waar hij alle ontsnapten aan wil ophangen. Zinneman toont de claustrofobie en paranoia die heersen in een tijd waarin de minste afwijking van de middelmaat de dood betekende. Zinneman gaat voorbij aan het gemakkelijke zwart-witdenken en duikt diep in het donkere hart van het totalitarisme. Vertoning op 35mm. 

Shock Corridor
Samuel Fuller VS 1963 101’  Engels gespr.

Scorsese verwees met Shutter Island duidelijk naar het van paranoia doordrenkte Shock Corridor. Hierin doet een journalist zich voor als psychiatrisch patiënt om een onopgeloste moord in het gesticht te onderzoeken. Langzaam raakt hij zelf aangeraakt door de waanzin in dit helse oord. Niet alleen Scorsese, ook Jean-Luc Godard was fan van deze rauwe lowbudgetfilm van cultheld Fuller, die je diep laat afdalen in de krochten van de menselijke geest. Vertoning op 35mm. 

Restored by UCLA Film & Television Archive with funding provided by the Hollywood Foreign Press Association and The Film Foundation.