Cinema Egzotik: The Not So Distant Future Night

Kurt Russell loopt door een Manhattan dat gevangenis is en Ethan Hawks doolt door een sciencefictiondecor. Egzotik sluit aan bij het thema van het Imagine Film Festival, dat dit jaar draait om ‘architectuur en art-direction als personage’. Enter Snake Plissken en ‘In-Valid’ Vincent. Beide films worden vertoond op 35mm.

Egzotik-programmeur Martin Koolhoven licht toe: ‘De niet zo verre toekomst. In 1981 was dat 1997 en dus speelt John Carpenters Escape from New York zich in dat jaar af. Kurt Russell is hier de antiheld der antihelden: Snake Plissken. In misschien wel de stoerste en coolste film ooit moet hij de president van Amerika redden uit de handen van gevangenen in Manhatten, dat een grote gevangenis is geworden. In Gattaca (gemaakt in 1997) is dankzij de vooruitgang het mogelijk om vooraf de eigenschappen van kinderen te bepalen. Maar Ethan Hawke is op de ouderwetse manier geboren en hij moet zich staande houden tussen de perfecte mensen om hem heen. Nederlander Jan Roelfs kreeg een Oscarnominatie voor Beste art-direction.’ 

Escape from New York John Carpenter, VS, 1981, 99', Engels gespr., geen ondert.
Het jaar 1997: vaste Egzotik-favoriet Kurt Russell loopt door een tot gevangenis omgebouwd Manhattan, waar gure, gewelddadige types de gang van zaken bepalen. Zijn missie: de president van Amerika ontzetten nadat Air Force One op het eiland is neergestort. De art-direction weet ondanks de beperkte technische middelen van toen een beklemmend duister en gruizig gevoel op te roepen. En Russell? Die is Snake. Snake Plissken. ‘Call me Snake.’
+
Gattaca Andrew Niccol, VS, 1997, 106’, Engels gespr., geen ondert.
Genetisch gemodificeerde supermensen hebben de macht, gewone stervelingen verrichten het zwaarste werk. Vincent (Ethan Hawke), een 'In-Valid' met slecht hart, komt in opstand, koopt illegaal het juiste genenpakket en dringt door tot de astronauten-academie Gattaca. Ook met Uma Thurman en Jude Law. Spectaculaire SF-vormgeving. 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie