Cinema Egzotik: Winter Is Coming

Sneeuw, bittere kou en achtervolgingen op leven en dood. In de winterspecial van Egzotik dalen de temperaturen ver onder nul en zijn een premiejager en een Sámi-jager de hoofrolspelers; wraak, moord en woeste actie in een bevroren landschap, met Jean-Louis Trintignant, Klaus Kinski en Mikkel Gaup in de deep freeze hoofdrollen.

De jager en de gejaagde – het is een oud thema, dat steeds opnieuw wordt opgepakt door thriller- en westernfilmers. Egzotik brengt het onder een dak met de vrieskou van de winter in Sergio Corbucci’s spaghettiwestern Il grande silenzio en Ofelas, de eerste lange Sámi-speelfilm.

Programmeur Martin Koolhoven licht toe: "Vanavond twee films vol besneeuwde landschappen. The Great Silence is misschien wel de beste spaghettiwestern die niet geregisseerd werd door Sergio Leone. Leone is natuurlijk de posterboy van het genre, maar het gat met de nummer 2 is minder groot dan tussen Sergio Corbucci en de nummer 3. Tegenwoordig is Corbucci vooral bekend als regisseur van de originele Django, maar hij maakte nog een dozijn andere westerns en zeker de helft daarvan zijn genreklassiekers. Pathfinder is de eerste Lappen-film, dat twintig jaar later een Amerikaanse remake kreeg, al werden de Vikingen vervangen door Tsjoeden en de Lappen door Indianen."  

The Great Silence (Il grande silenzio) Sergio Corbucci, IT, FR, 1968, 105 minuten
Jean-Louis Trintignant is Silence, een premiejager die de rotzak van dienst, bendeleider Loco (Klaus Kinski), op de hielen zit. Plaats van handeling is de bergachtige staat Utah, waar de sneeuw – uitzonderlijk voor een spaghettiwestern – tot borsthoogte valt. Trintignant zwijgt functioneel, Kinski is dito bruut en gek en er wordt veel en graag geschoten.Te zien in een 4K-restauratie.

+

Pathfinder (Ofelas) Nils Gaup, NO, 1987, 86 minuten
Genomineerd voor beste niet-Engelstalige film bij de Oscar-uitreikingen van 1988: het sterk geacteerde en spannende Pathfinder was de eerste lange Sámi-speelfilm ooit. Regisseur Nils Gaup haakte in op een eeuwenoude Lapse sage en schilderde een portret van een jonge Sámi die achtervolgd wordt door nietsontziende plunderaars. Plaats van handeling is de onherbergzame Finnmark, nabij de Poolcirkel. Sneeuw, sjamanisme en veel actie: woest, primitief en meedogenloos. Vanavond vertonen we de 70mm-versie.   

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie