• Climax
  • Climax
  • Climax
  • Climax
  • Climax
Bekijk trailer

climax_-_nederlandse_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Climax

Hypnotisch, hallucinatoir, ontaard. Maar ook: overrompelend van schoonheid. De nieuwste film van Gaspar Noé, de man die visuele flair paart aan een nihilistisch-hedonistisch wereldbeeld, werd in Cannes met applaus begroet. Climax is dan ook een overdonderend portret van een groep dansers in de greep van een LSD-trip; de aanvankelijke saamhorigheid van het multi-etnisch ensemble lost op in een psychedelische meltdown die niemand spaart.

Met films als Seul contre tous (1998), Irréversible (2002) en Enter the Void (2009) vestigde Noé zijn naam als filmer-met-de-voorhamer. De personages die zijn verhalen bevolkten waren disfunctioneel, gewelddadig, amoreel en slechts uit op eigen voordeel. Voor zwakkeren in de wereld is geen plaats, zo leek de regisseur te willen beweren, en steevast eindigden zijn door stuwende techno en trance voortgedreven verhalen in een afdaling in de hel.

transgressie en anarchie

Iets van dat op schok ingestelde zwartwitwereldbeeld lijkt te zijn bijgesteld in Climax. Bij vertoning in het Quinzaine-programma in Cannes liepen slechts zes mensen de zaal uit. De regisseur was verbaasd en wist zeker dat hij ‘iets verkeerd had gedaan.’ Bezoekers kunnen gerust zijn: ook in Climax voert de handeling naar de door Noé verlangde donkere staat van transgressie en anarchie.

wervelende sjamaan

Voor zijn dansmusical contracteerde Noé jonge Franse dansers van allerlei kleur en overtuiging. Ze beheersen alle straat- en clubstijlen en zijn vastbesloten het te maken. De groep repeteert in een gymzaal en mag aan het einde van de training ontspannen. Sangria wordt uitgedeeld, de dansers drinken, maar wat ze niet weten is dat er LSD in de drank zit.

Hoe Noé de danstrip in beeld brengt – als een hedendaagse drugsmusical waarin de camera om de dansers wervelt als een paddenstoel-stonede sjamaan - is adembenemend.

Deze film wordt vertoond met Nederlandse of Engelse ondertiteling, zie de zijbalk voor meer informatie.