Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Onderdeel van The Man Machine

Colin Benders vs Fragment of an Empire

Colin Benders speelt live synthesizermuziek bij de fonkelende restauratie van Fragment of an Empire. Hij componeerde deze score speciaal voor Eye. De Russische klassieker werd opgedragen aan mensen die zichzelf en hun leven opnieuw ontdekken. Nu is de film eindelijk in complete versie te zien.

Colin Benders sloot zich in mei een week lang op in de filmzaal van het Eye Collectiecentrum om de juiste klanken te vinden bij Fragment of an Empire. Met behulp van een extended synthesizer, door hemzelf ‘de machine’ genoemd, verkende hij nieuwe vormen en grenzen binnen de muziek.

Fragment of an Empire (De man die zijn geheugen verloor) is een sleutelfilm in de geschiedenis van de Russische cinema. In de film is soldaat Filimonov door shellshock in de Eerste Wereldoorlog zijn geheugen kwijtgeraakt; tien jaar later wordt hij ‘wakker’ in de Sovjet-Unie, dat onherkenbaar is veranderd.

Jezus met een gasmasker

Van deze klassieker is sinds kort een volledige versie te zien. Eerder ontbraken er scènes, waaronder de beroemdste: Jezus met een gasmasker. Regisseur Ermler was een volgeling van Freud en dat zie je in deze meest memorabele scène, waarin Filimonov zijn geheugen terugkrijgt. Beelden van de oorlog, zijn vrouw en zijn vorige leven keren terug, met als hoogtepunt het beeld van Filimonov die door de sneeuw rent, achtervolgd door een tank. Voor hem verschijnt een kruis, met daaraan Jezus met een gasmasker op.

Een team van specialisten onder leiding van Peter Bagrov, voormalig conservator van het nationale filmarchief van Rusland, heeft voor Eye de complete film gerestaureerd. Colin Benders speelt de live soundtrack met hulp van 'modulaire synthesizers' zoals hij zelf zegt.

jezelf opnieuw uitvinden

Fragment of an Empire werd opgedragen aan mensen die zichzelf en hun leven opnieuw ontdekken. Als iemand zichzelf steeds opnieuw uitvindt als muzikant, is het wel Colin Benders. Na de successen met The Kyteman Orchestra heeft hij zich een totaal andere uitdaging gesteld; de dertigjarige muzikant componeerde speciaal voor Eye muziek bij deze film die hij live ten gehore brengt.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00*
*zie tentoonstellingsdata

feestdagen
Met Kerst is Eye gewoon geopend. 31 december sluit Eye om 17.30; u kunt dan tot 16.30 (laatste entree) terecht in de tentoonstellingsruimte. Op Nieuwjaarsdag heten we u van harte welkom vanaf 12.00.

let op! Donderdag 13 december 2018 is Eye gesloten voor publiek.

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z