Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

Colin Benders vs Fragment of an Empire

Colin Benders speelt live synthesizermuziek bij de première van de fonkelende restauratie van Fragment of an Empire. Hij componeerde deze score speciaal voor EYE. De Russische klassieker werd opgedragen aan mensen die zichzelf en hun leven opnieuw ontdekken. Nu is de film eindelijk in complete versie te zien.

Colin Benders sluit zich een week op in de filmzaal van het EYE Collectiecentrum om de juiste klanken te vinden bij Fragment of an Empire. Van daaruit streamt hij gedurende die week previews van de nieuwe score en licht hij in vlogs zijn keuzes en overwegingen toe. Met behulp van een extended synthesizer, door hemzelf ‘de machine’ genoemd, verkent hij nieuwe vormen en grenzen binnen de muziek.

Fragment of an Empire (De man die zijn geheugen verloor) is een sleutelfilm in de geschiedenis van de Russische cinema. In de film is soldaat Filimonov door shell shock in de Eerste Wereldoorlog zijn geheugen kwijtgeraakt. Tien jaar later wordt hij ‘wakker’ in de Sovjet-Unie, dat onherkenbaar is veranderd.

Jezus met een gasmasker

Van deze klassieker is nooit een volledige versie te zien geweest. Steeds ontbraken er scènes, waaronder de beroemdste: Jezus met een gasmasker. Regisseur Ermler was een volgeling van Freud en dat zie je in deze meest memorabele scène, waarin hij zijn geheugen terugkrijgt. Beelden van de oorlog, zijn vrouw en zijn vorige leven keren terug, met als hoogtepunt het beeld van Filimonov die door de sneeuw rent, achtervolgd door een tank. Voor hem verschijnt een kruis, met daaraan Jezus in een gasmasker.

Peter Bagrov, de voormalige conservator van het nationale Russische filmarchief Gosfilmofond, heeft onderzoek gedaan naar alle bestaande versies van de film wereldwijd. Een team van specialisten onder leiding van Rob Byrne, restaurator en president of the board van het San Francisco Silent Film Festival, heeft vervolgens voor EYE de complete film gerestaureerd. Colin Benders speelt de live soundtrack met zijn elektronicaproject rond zogenoemde modulaire synthesizers.

Fragment of an Empire werd opgedragen aan mensen die zichzelf en hun leven opnieuw ontdekken. Als iemand zichzelf steeds opnieuw uitvindt als muzikant, is het wel Colin Benders. Na de gigantische successen met The Kyteman Orchestra heeft hij nu voor zichzelf een totaal andere uitdaging gesteld. De dertigjarige muzikant componeerde speciaal voor EYE muziek bij deze film die hij live ten gehore brengt.

collectiedag

De voorstelling maakt ook deel uit van de Collectiedag, waar EYE-curatoren recente restauratieprojecten presenteren. Dat is de opmaat naar de jaarlijkse EYE International Conference.

algemene informatie

openingstijden

ticketbalie:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*

vrij & za: 10.00 - 23.00*

*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00
vrij: 10.00 - 21.00


meer informatie

online prijzen

film
(NB! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier€10,-
reductie€8,50
vriend€7,50
kind t/m 11 jaar€7,50
Cineville, NFC, KNFGratis (mogelijk toeslag)
10 rittenkaart - alleen te koop aan onze kassa€80,-

tentoonstelling

regulier 

€13,-

reductie* 

€ 8,50

vriend**

€ 7,50

museumkaart 

Gratis

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 
Cinevillepas€ 8,-

combiticket expositie & film

€16,50
bereikbaarheid

EYE ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.
meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z