Onderdeel van Cinema Concert

Colin Benders vs Fragment of an Empire

Colin Benders speelt live synthesizermuziek bij de fonkelende restauratie van Fragment of an Empire. Hij componeerde deze score speciaal voor Eye. De Russische klassieker werd opgedragen aan mensen die zichzelf en hun leven opnieuw ontdekken. Nu is de film eindelijk in complete versie te zien.

Colin Benders sloot zich in mei een week lang op in de filmzaal van het Eye Collectiecentrum om de juiste klanken te vinden bij Fragment of an Empire. Met behulp van een extended synthesizer, door hemzelf ‘de machine’ genoemd, verkende hij nieuwe vormen en grenzen binnen de muziek.

Fragment of an Empire (De man die zijn geheugen verloor) is een sleutelfilm in de geschiedenis van de Russische cinema. In de film is soldaat Filimonov door shellshock in de Eerste Wereldoorlog zijn geheugen kwijtgeraakt; tien jaar later wordt hij ‘wakker’ in de Sovjet-Unie, dat onherkenbaar is veranderd.

Jezus met een gasmasker

Van deze klassieker is sinds kort een volledige versie te zien. Eerder ontbraken er scènes, waaronder de beroemdste: Jezus met een gasmasker. Regisseur Ermler was een volgeling van Freud en dat zie je in deze meest memorabele scène, waarin Filimonov zijn geheugen terugkrijgt. Beelden van de oorlog, zijn vrouw en zijn vorige leven keren terug, met als hoogtepunt het beeld van Filimonov die door de sneeuw rent, achtervolgd door een tank. Voor hem verschijnt een kruis, met daaraan Jezus met een gasmasker op.

Een team van specialisten onder leiding van Peter Bagrov, voormalig conservator van het nationale filmarchief van Rusland, heeft voor Eye de complete film gerestaureerd. Colin Benders speelt de live soundtrack met hulp van 'modulaire synthesizers' zoals hij zelf zegt.

jezelf opnieuw uitvinden

Fragment of an Empire werd opgedragen aan mensen die zichzelf en hun leven opnieuw ontdekken. Als iemand zichzelf steeds opnieuw uitvindt als muzikant, is het wel Colin Benders. Na de successen met The Kyteman Orchestra heeft hij zich een totaal andere uitdaging gesteld; de dertigjarige muzikant componeerde speciaal voor Eye muziek bij deze film die hij live ten gehore brengt.

voor 12 mei 2019 16:00

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 14 maart 2019 en donderdag 4 april 2019 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€19,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie