• Collective
  • Collective
  • Collective
Onderdeel van Roemeense Cinema

Collective

Op 30 oktober 2015 eiste een brand in nachtclub Collectiv in Boekarest 28 levens. In de dagen en weken daarna zouden van de 180 gewonden er 37 sterven aan bacteriële infecties. Dat laatste was geen toeval. In de documentaire Collective zien we hoe een farmaceut rustig zijn gang kon gaan, terwijl corrupte overheidsinstanties en ziekenhuismanagers een oogje dichtknepen.

Het begon al bij de brand zelf, in een nachtclub die nog niet aan de minimale veiligheidseisen voldeed. Maar al spittend in het onderwerp stuitte regisseur Alexander Nanau op nog veel verontrustender feiten. Beslissend was zijn contact met een journalist van een sportkrant die de waarheid achter de 37 doden blootlegde. De brandwonden bleken behandeld met een door de fabrikant clandestien verdund desinfecteringsmiddel. En ook medici gingen niet vrijuit.

hervormingsplannen

Met de verdachte zelfmoord van de directeur van het farmaceutische bedrijf leek het verhaal tot een abrupt einde gekomen. Maar Nanau liet niet los en richtte, met diens volledige instemming en medewerking, de lens op de pas aangetreden minister van Volksgezondheid. Hervormingsplannen leken zowaar een nieuw tijdperk in te luiden. Fraude werd grootschalig aangepakt; klokkenluiders werden verwelkomd in plaats van tegengewerkt.

beerput

Nanau laat de betrokkenen en de feiten voor zichzelf spreken. Veertien maanden lang dook hij onder in een schier bodemloze beerput om vervolgens anderhalf jaar uit te trekken voor de montage. Maar hoe verbijsterend zijn bevindingen ook zijn, nieuwe verkiezingen in Roemenië brachten in 2016 opnieuw de oude corrupte garde aan de macht. De werkelijkheid kent zelden een happy end.

Op 6 januari is producente Bianca Oana aanwezig bij de voorstelling.

voor 22 jan 2020 19:15

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is woensdag 12 februari 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.