Bekijk trailer

cosmopolis_official_trailer_2_2012_david_cronenberg_robert_pattinson_hd

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Cosmopolis

Voor Cosmopolis koos Cronenberg de gelijknamige roman van Don DeLillo als vertrekpunt. Diens vertelling over de jonge multimiljardair Eric Packer die in een ‘stretch limo’ door een gewelddadig New York rijdt, is een beklemmende  analyse van postmoderne tijden.

De ramen zijn getint, de motor vrijwel geluidloos en het plaatwerk van massief staal. Multimiljardair Erick Packer is er alles aan gelegen om de buitenwereld af te schermen: zijn stretch limo glijdt door de straten van Manhattan, waar revolutionairen een opstand van have-nots aanvoeren. Intussen houdt de majesteitelijke wagen halt om Packers vele contacten op te pikken: zijn beursspecialist, zijn lijfarts, zijn bodyguard, zijn minnares en zijn huisfilosoof.

Te midden van alle opschudding heeft Packer maar een doel: een goeie kapper vinden. Tegelijkertijd lijkt hij zorgeloos op zijn ondergang af te stevenen in een compleet vervreemdende omgeving waarin hypermoderne technologie en rauw geweld de toon zetten.

Voor zijn adaptatie van DeLillo’s roman maakte Cronenberg gebruik van de letterlijke dialogen uit het boek. Het literaire gehalte van de teksten draagt bij aan de onthechte sfeer van de film. Met o.a. Robert Pattinson, Juliette Binoche en Mathieu Amalric.