Bekijk trailer

crash_1996_-_trailer_2

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Crash

Wie genoeg heeft van huis-, tuin- en keukenseks kan zijn hart ophalen bij Crash, Cronenbergs adaptatie van J.G. Ballards gelijknamige roman. De afdaling in de schemerwereld van seksuele fetisj, overspel en gekreukelde autowrakken heeft surreële trekken.

Cronenberg volgt vrij nauwgezet Ballards vertelling over de geharde reclameproducent James die zijn driftleven vormgeeft in een open huwelijk. James belandt  na een zwaar auto-ongeluk met zijn minnares Helen in het ziekenhuis, waar hij kennismaakt met een geheim genootschap van ‘crash survivors’. De leden zijn in de ban van beroemde crashes – denk aan de dodelijke ongelukken van James Dean en Jayne Mansfield – en raken zeer opgewonden van elkaars breuken, butsen en braces.

Crash ging in première in Cannes, waar een groot deel van het publiek zich geschokt toonde; toch kreeg Cronenbergs duister getoonzette bespiegeling over de fetisjwaarde van de Amerikaanse auto- en sterrencultuur de Speciale Juryprijs. De kenners vonden de film ‘origineel, gedurfd en vermetel’. Met Holly Hunter en Rosanna Arquette.