Crimes and Misdemeanors

Kun je leven met de gedachte dat je een moordenaar bent? Waarom eigenlijk niet? In deze donkere en cynische Woody Allen-komedie laat een gerespecteerd oogarts (Martin Landau) zijn maîtresse (Anjelica Huston) vermoorden. EYE wijdt deze zomer een retrospectief aan de films van de New Yorkse regisseur.

‘Helaas ligt mijn talent in comedy’, zei Woody Allen in 2001 tegen The Guardian. ‘Ik zou liever serieuze films maken met zo nu en dan een comedy tussendoor.’ Als geen ander weet Allen zware morele dilemma’s humoristisch te brengen.

In Crimes and Misdemeanors komen twee verhaallijnen samen: het dramatische dubbelleven van een oogarts en de komische lotgevallen van een documentairemaker (Allen zelf) die zijn huwelijk op het spel zet voor een jonge producente (Mia Farrow).

‘Een van Allens beste films’, vond Amerika’s bekendste filmcriticus Roger Ebert. ‘Een aanklacht tegen God voor het oogluikend toestaan van het kwaad.’

Bij de voorstelling van 27 augustus 19.00 verzorgt psychoanalytica en filmkenner Regina van Gelderen een inleiding over de parallel tussen de psychoanalytische manier van kijken en Woody Allens aanpak in Crimes and Misdemeanors. (Samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse.)