Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

xtended_mccarthy_narrowcasting

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

over xtended

Eye Filmmuseum zet de zintuigen op scherp met Xtended, een doorlopend, tweemaandelijks programma gewijd aan VR-installaties van internationale kunstenaars en filmmakers. Voor de serie hebben gerenommeerde makers hun deelname toegezegd. Het is de eerste keer dat een museum over meerdere jaren structureel aandacht besteedt aan virtual reality als filmische kunstvorm.

C.S.S.C. Coach Stage Stage Coach VR experiment Mary and Eve

De Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy verwijst met zijn virtual-realitywerk en de bijbehorende film CSSC Coach Stage Stage Coach naar Stagecoach (1939) met John Wayne, over een groep mensen die in een claustrofobische postkoets aan elkaar zijn overgeleverd. McCarthy zoomt met de VR in op twee personages, Mary en Eve, die net als de toeschouwer onderdeel worden van een wrede hallucinatie en een psychologische mindgame.

C.S.S.C. Coach Stage Stage Coach VR Experiment Mary and Eve is een hilarische en indringende virtual reality-ervaring van de gerenommeerde kunstenaar Paul McCarthy, geïnspireerd op John Fords western Stagecoach uit 1939 waarin een groep reizigers onontkoombaar met elkaar zit opgescheept. In McCarthy’s werk wordt de kijker omgeven door ruziënde vrouwen die wel heel dichtbij komen. Ongewild word je onderdeel van een gruwelijk spel van naaktheid, verbaal geweld, vernedering en verkrachting.

Het Wilde Westen is een wereld waarin de Amerikaanse beschaving en mannelijke identiteit worden opgehemeld. Door juist de duistere kant ervan te laten zien maakt McCarthy inzichtelijk hoe sekse, politiek en populaire cultuur haast onmerkbaar regeren over onze wereld.

korting op een film

Na binnenkomst krijg je de keuze tussen elf versies van een scène waarin Eve en Mary Magdalene ruzie maken. Deze versie van de VR gaat voor de professionele kunstwereld in première op Art Basel (13-16 juni) en komt daarna naar Eye voor de publiekspremière. De bijbehorende film CSSC en McCarthy’s nieuwste westernpastiche DADDA Donald and Daisy Duck Adventure, die op zijn beurt is geïnspireerd op Fassbinders Whity (1971), worden ook voor het eerst in Nederland vertoond. Inleveren van een kaartje voor de VR bij de balie geeft 1,50 korting op een van de films uit het bijbehorende filmprogramma.

over Paul McCarthy

Paul McCarthy is een van de invloedrijkste hedendaagse Amerikaanse kunstenaars. In zijn performances, fotografiewerk, video’s, beeldhouwwerken, tekeningen en schilderijen speelt hij met populaire illusies, waanideeën en culturele mythen. Hij schiep een heel leger van personages waarmee hij opzettelijk verwarring schept, hoge en lage cultuur vermengt en onze vaste overtuigingen op losse schroeven zet.

© Paul McCarthy and Damon McCarthy
Courtesy the artist and Hauser & Wirth

 

Deze VR wordt mede mogelijk gemaakt door:
Fonds21
Partner van Xtended: 

Sponsor van Xtended:
AFK Amsterdams fonds voor de kunst

Prins Bernhard Cultuur Fonds

meer informatie

De VR experience duurt 9 minuten, kaartjes worden in een slot van een half uur verkocht.

De bezoekers worden naar binnen gebracht in volgorde van aankomst.

simulatieziekte

VR kan bijwerkingen hebben. Hier vind je meer informatie.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z