Eye Filmmuseum is tijdelijk gesloten t/m 9 februari. Lees hier meer.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • Cunningham
  • Cunningham
  • Cunningham
Bekijk trailer

cunningham_-_officiele_nederlandse_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Picl

Cunningham

Alsof je midden tussen de dansers staat, zo voelen de spectaculaire beelden van Alla Kovgans documentaire over Merce Cunningham. Zelf noemde hij zich eenvoudigweg ‘danser’, maar Kovgan maakt duidelijk dat Cunningham van doorslaggevende betekenis is geweest voor de moderne dans. 

Een avant-gardist wilde hij niet genoemd worden, gewoon ‘danser’ volstond. Voor Merce Cunningham (1919-2009) was dansen simpelweg een kwestie van “mensen die op verschillende manieren bewegen”. En daar wilde de invloedrijke danser en choreograaf zelf geen betekenis aan verbinden, de interpretatie was aan de toeschouwer.

iedereen danser

Die talige terughoudendheid stond in scherp contrast met het grenzeloze onderzoek dat Cunningham zichzelf in zijn zeventig jaar durende loopbaan oplegde. Hij probeerde elementen uit klassieke en moderne dans te versmelten. En omdat hij vond dat iedere beweging van het menselijk lichaam in het dansen opgenomen kon worden, kon dus ook iedereen danser zijn.

Cunninghams radicale opvattingen en intense nieuwsgierigheid en de daaruit voortvloeiende zoektocht worden in deze documentaire op inventieve wijze in woord en beeld gevat.

overrompelend

Monologen van en interviews met Cunningham en de mensen met wie hij werkte begeleiden een eclectische montage van archiefbeelden en dansfragmenten, die door 3D-techniek nog overrompelender worden.

Veelvuldig is ook modern componist John Cage te zien en te horen, in wie Cunningham niet alleen professioneel een zielsverwant had gevonden, maar ook de liefde van zijn leven. [bron: IDFA]

voorfilm

In a Rush (Bobbie Roelofs, NL 2013, 1’, geen dialoog)
Over het verstrijken van tijd en de ervaring van tijd, tot uitdrukking gebracht in beweging en gevangen in een 1 minuut durende dansfilm.

Bekijk deze film thuis op Picl, Eye's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z