Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

DADDA: Donald and Daisy Duck Adventure

In zijn nieuwste film draagt ​​McCarthy de pruik van Donald Trump. Op slippers en met een openhangende badjas neemt hij deel aan een orgie in een westernsaloon annex hoerenkast met Minnie Mouse, Andy Warhol, Heidi, Nancy Reagan en John Wayne. Seks, dood en alcohol zijn hier een metafoor voor een in verval geraakte Amerikaanse samenleving.

In een paradijs van goedkoop amusement en viriliteit toont Paul McCarthy een waanzinnige roes die verandert in een claustrofobische nachtmerrie vol whisky en bloed. De film is losjes gebaseerd op de Duitstalige, in Spanje opgenomen western Whity (Rainer Werner Fassbinder, 1971), die ook in Eye's Xtended-programma draait. Een directe verwijzing hiernaar zijn drie mannen met cowboyhoeden die de Poodle House Saloon binnenlopen en luidkeels bier en worst bestellen. Voor DADDA bouwde McCarthy Fassbinders saloon getrouw na, zelfs met identiek behang.

McCarthy: "Meestal moet ik situaties en figuren cartoonesker maken dan ze zijn. Met Trump is het anders. Die is van zichzelf al héél cartoonesk. It’s a wacky situation. Die film gaat natuurlijk ook over het leven in het Trump-tijdperk, in een gemediatiseerde wereld, een bijna virtuele wereld, een tv- en filmwereld, een social-mediawereld. Al zitten er ook verwijzingen naar Rainer Werner Fassbinder in, en naar de nouvelle vague cinema… Yeah.” (interview met Danny Ilegems 28 april 2019)

Paul McCarthy maakte de film samen met zijn zoon Damon McCarthy, met wie hij ook CSSC: Coach Stage Stage Coach maakte. Samen parodieren ze het genre van de western als beeld van Amerika en Hollywood.

over paul mccarthy

Paul McCarthy is een van de invloedrijkste hedendaagse Amerikaanse kunstenaars. In zijn performances, fotografiewerk, video’s, beeldhouwwerken, tekeningen en schilderijen speelt hij vaak met populaire illusies, waanideeën en culturele mythen. Hij schiep een heel leger van personages waarmee hij opzettelijk verwarring schept, hoge en lage cultuur vermengt en onze vaste overtuigingen op losse schroeven zet.

onderdeel van xtended

Van McCarthy presenteert Eye ook een virtual-realitywerk: C.S.S.C. Coach Stage Stage Coach VR experiment Mary and Eve, dat van 25 juli tot 11 augustus te ervaren. Het VR-werk geeft de kijker de keuze tussen elf versies van een scène waarin Eve en Mary Magdalene ruzie maken. Deze VR gaat voor de professionele kunstwereld in première op Art Basel (13-16 juni) en komt daarna naar Eye voor de publiekspremière. Onderdeel van Eye's virtual-realityprogramma Xtended.

Een kaartje voor de VR inleveren bij de balie, geeft 1,50 euro korting op de films in het bijbehorende programma.

© Paul McCarthy and Damon McCarthy
Courtesy the artist and Hauser & Wirth

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z