Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

DADDA: Donald and Daisy Duck Adventure

In zijn nieuwste film draagt ​​McCarthy de pruik van Donald Trump. Op slippers en met een openhangende badjas neemt hij deel aan een orgie in een westernsaloon annex hoerenkast met Minnie Mouse, Andy Warhol, Heidi, Nancy Reagan en John Wayne. Seks, dood en alcohol zijn hier een metafoor voor een in verval geraakte Amerikaanse samenleving.

In een paradijs van goedkoop amusement en viriliteit toont Paul McCarthy een waanzinnige roes die verandert in een claustrofobische nachtmerrie vol whisky en bloed. De film is losjes gebaseerd op de Duitstalige, in Spanje opgenomen western Whity (Rainer Werner Fassbinder, 1971), die ook in Eye's Xtended-programma draait. Een directe verwijzing hiernaar zijn drie mannen met cowboyhoeden die de Poodle House Saloon binnenlopen en luidkeels bier en worst bestellen. Voor DADDA bouwde McCarthy Fassbinders saloon getrouw na, zelfs met identiek behang.

McCarthy: "Meestal moet ik situaties en figuren cartoonesker maken dan ze zijn. Met Trump is het anders. Die is van zichzelf al héél cartoonesk. It’s a wacky situation. Die film gaat natuurlijk ook over het leven in het Trump-tijdperk, in een gemediatiseerde wereld, een bijna virtuele wereld, een tv- en filmwereld, een social-mediawereld. Al zitten er ook verwijzingen naar Rainer Werner Fassbinder in, en naar de nouvelle vague cinema… Yeah.” (interview met Danny Ilegems 28 april 2019)

Paul McCarthy maakte de film samen met zijn zoon Damon McCarthy, met wie hij ook CSSC: Coach Stage Stage Coach maakte. Samen parodieren ze het genre van de western als beeld van Amerika en Hollywood.

over paul mccarthy

Paul McCarthy is een van de invloedrijkste hedendaagse Amerikaanse kunstenaars. In zijn performances, fotografiewerk, video’s, beeldhouwwerken, tekeningen en schilderijen speelt hij vaak met populaire illusies, waanideeën en culturele mythen. Hij schiep een heel leger van personages waarmee hij opzettelijk verwarring schept, hoge en lage cultuur vermengt en onze vaste overtuigingen op losse schroeven zet.

onderdeel van xtended

Van McCarthy presenteert Eye ook een virtual-realitywerk: C.S.S.C. Coach Stage Stage Coach VR experiment Mary and Eve, dat van 25 juli tot 11 augustus te ervaren. Het VR-werk geeft de kijker de keuze tussen elf versies van een scène waarin Eve en Mary Magdalene ruzie maken. Deze VR gaat voor de professionele kunstwereld in première op Art Basel (13-16 juni) en komt daarna naar Eye voor de publiekspremière. Onderdeel van Eye's virtual-realityprogramma Xtended.

Een kaartje voor de VR inleveren bij de balie, geeft 1,50 euro korting op de films in het bijbehorende programma.

© Paul McCarthy and Damon McCarthy
Courtesy the artist and Hauser & Wirth

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. Zaterdag 2 november 2019 is Eye in de avond alleen geopend voor Museumnacht-bezoekers.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z