Dag van de korte film (kinderprogramma)

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, vieren we De Dag van de Korte Film. Met een speciaal samengesteld filmprogramma wordt het publiek in de Nederlandse filmtheaters getrakteerd op de beste korte films van eigen bodem, zoals Lejla (geselecteerd voor Cinéfondation van het Filmfestival van Cannes) en Grijs is ook een kleur (winnaar studenten-Oscar). Speciaal voor kinderen (4+) is er een 45 minuten-programma.

De korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Tevens is het dé plek waar jong filmtalent zich als eerste aandient. Toch krijgt de korte film vaak weinig tijd op het witte doek. Om in Europa meer aandacht te genereren voor korte films initieerde Short Circuit, het netwerk van niet-commerciële Europese kortefilmdistributeurs, vijf jaar geleden de Europese Dag van de Korte Film. De dag is inmiddels een begrip en wordt in Nederland gesteund door EYE Filmmuseum, International Film Festival Rotterdam, Go Short - International Short Film Festival Nijmegen en het Nederlands Film Festival.

Het volwassenenprogramma van de Dag van de Korte Film bestaat uit vijf korte films van aanstormend, Nederlands talent dat het afgelopen jaar geselecteerd is voor (inter)nationale filmfestivals en diverse prijzen in de wacht sleepte.

Het 80 minuten-programma van 21 december t/m 27 december 2017, samengesteld door Go Short, bevat veel prijswinnende films die tonen hoe talentvol de Nederlandse kortefilmmakers zijn.

Kinderprogramma

Kleine vriendjes (4+)
De beste Europese korte films uit zeven verschillende landen die meedoen aan Short Circuit. Het kinderprogramma (45 minuten) is geschikt vanaf vier jaar.

Some Logic
Rop van Mierlo, Nederland, 2014, 1’, animatie
Animatie gemaakt op basis van de waterverfschilderingen in het boek Some Logic van kunstenaar Rop van Mierlo. Dieren in allerlei kleuren en vormen komen voorbij. Met muziek van Young Marco.

Weasel
Timon Leder, Slovenië, 2016,  12’, animatie
Een hongerige wezel heeft het gemunt op een zwerm vogels die samenwonen in de enige boom die in de wijde omtrek te vinden is. De vogels proberen de boom in balans te houden wanneer de boom dreigt om te vallen als Wezel erin probeert te klimmen. Wanneer het Wezel eindelijk gelukt is de boomtop te bereiken, breekt er paniek uit onder de vogels. Wat eerst een catastrofe lijkt verandert dan ineens in iets heel onverwachts.

Good Morning Moon
Christoph Brehme, Italië, 2015, 4’, animatie
Op een avond besluit de oudere gepensioneerde egel meneer Richmond naar de bioscoop te gaan. Hij gaat vaak naar de film, maar zoiets als de film die hij die avond te zien krijgt heeft hij nog nooit gezien. De film zal zijn leven en dat van anderen veranderen.

Two Friends
Natalia Chernysheva, Frankrijk, 2016, 4’, animatie          
Twee vriendjes, een rups en een kikkervisje, groeien op in een verschillende omgeving.

Easygoing Teddy
Tomislav Gregl, Kroatië, 2017, 8’, animatie
Easygoing Teddy is een vrolijke beer die het niet zo nauw neemt met de regels in het bos. Maar wanneer hij op een dag een bij uit de brand helpt, sluit hij vriendschap voor het leven.

Ginjas
Zepe José Pedro Cavalheiro en Humberto Santana, Portugal, 2011, 2’, animatie
Ginjas en een groepje onhandige vogels maken er samen een rommeltje van.

Teeny Weeny Fox
Sylwia Szkiladz en Aline Quertain, Frankrijk, 2015, 9’, animatie
Midden in een wonderlijke tuin ontmoet een heel klein vosje een onverschrokken meisje dat gigantische planten laat groeien. Dan blijkt dat ze niet alleen planten kan laten groeien tot het formaat van reuzen, maar ook objecten en zelfs kleine vosjes.

A Life Story
Nacho Rodríguez, Spanje, 2013, 4’, animatie
Een avontuur gebaseerd op het eeuwenoude gedicht Het lied van de parel. In deze moderne versie wordt een klein katje de ruimte ingestuurd naar een andere planeet op zoek naar iets waardevols.