Bekijk trailer

once_upon_a_time_in_the_west_trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

De Keuze van Koolhoven: A Night in the West

Regisseur en cinefiel pur sang Martin Koolhoven vertelt met onstuitbaar enthousiasme over alles wat film de moeite waard maakt en in het bijzonder over de rijke geschiedenis van de genrefilm, bevolkt door moordenaars, cowboys, bankovervallers of gevaarlijke mutanten. Vanavond het boegbeeld van de spaghettiwestern, Sergio Leones C'era una volta il West, met de vertoning van een zeldzame 35mm-kopie (177') uit de collectie van het Centro Sperimentale di Cinematografia - Cineteca Nazionale, Rome.

De eerste aflevering van De Keuze van Koolhoven tackelt de archetypische spaghettiwestern met een voorstelling van Once Upon a Time in the West oftewel C’era una volta il West. Koolhoven staat stil bij het paradepaardje van de italowestern met de beroemde score van Ennio Morricone en het dwingende acteerwerk van Henry Fonda, Charles Bronson, Claudia Cardinale en Jason Robards.

ander perspectief

Leone vertrok vanuit een typisch westerngegeven – de komst van een spoorbaan lokt de strijd om de grond langs het traject uit - maar gaf ruim baan aan innovatie. De film werd beroemd door de lange openings- en eindsequenties, de score van Ennio Morricone, de extreme close-ups en de langgerekte storyline die naar de climax van het revolverduel leidt. Ook de aandacht voor een vrouw om wie drie mannen cirkelen gaf de film een ander perspectief dan de traditionele Amerikaanse western.

western der westerns

Martin Koolhoven had het eerder over het fenomeen spaghettiwestern (ook in zijn tv-programma De Kijk van Koolhoven), maar zal nu uitgebreider dan ooit stilstaan bij zijn favoriete film aller tijden. Voorafgaand aan de 'western der westerns' toont Koolhoven fragmenten bij te bespreken thema's en eert hij het genie van Sergio Leone op een manier die fans van het genre niet mogen missen.

lange versie

In deze aflevering wordt de zelden vertoonde Italiaanse 35mm-kopie gedraaid, afkomstig uit het Centro Sperimentale di Cinematografia - Cineteca Nazionale in Rome; ze is 12 minuten langer dan de gerestaureerde Amerikaanse versie (165'), de 'lange versie' die overal is getoond.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie