• Zombi 2 still
  • Zombi 2 still

De Keuze van Koolhoven: Lucio Fulci Night

Regisseur en onstuitbare cinefiel Martin Koolhoven vertelt in De Keuze van Koolhoven over alles wat film de moeite waard maakt en in het bijzonder over de rijke geschiedenis van de genrefilm. Geen betere ode aan de Italiaanse rip-off cinema van de jaren 70 dan een vertoning van Lucio Fulci's beruchte Zombie Flesh Eaters en de documentaire Fulci for Fake.

Zelf beschouwde horrormaestro Lucio Fulci zijn films als visuele poëzie, want 'wanneer je grenzen overschrijdt, ontstaat poëzie'. Grenzen worden inderdaad ruimschoots verlegd in Zombie Flesh Eaters, zij het op nogal prozaïsche wijze. Een zombie die na eerst in gevecht te zijn gewikkeld met een topless duikster een hap uit een haai neemt, levert in ieder geval een sterk staaltje gruwelcinema op.

oog en houtsplinter

De plot, waarin een vrouw (Mia Farrows zuster Tisa) en een reporter (Ian McCulloch) op een Caribisch eiland midden in een zombie-epidemie terechtkomen, is niet bepaald de hoofdattractie van de film. Maar klassiek zijn de showstoppers die Fulci met virtuoze achteloosheid uit zijn mouw schudt. Zie bijvoorbeeld naast de al genoemde confrontatie met de haai, een ongekend onsmakelijke scène met een oog en een houtsplinter.

schaamteloos verkooptrucje  

De originele Italiaanse titel van Zombie Flesh Eaters luidde Zombi 2. Het cijfer suggereert een vervolg op het immens populaire Dawn of the Dead (1979) van de Amerikaan George Romero, dat immers in Italië was uitgebracht als Zombi. Een schaamteloos verkooptrucje, al zal niemand durven beweren dat Fulci's rip-off zijn kijkers een slap aftreksel van Romero's bloederige meesterwerk voorzet. Bovendien voorziet cameraman Sergio Salvati - die het vak onder andere leerde op de set van Sergio Leone's The Good, The Bad and The Ugly - de film hier en daar onverwacht van een dromerige, jawel, poëtische atmosfeer.

Fulci for Fake

Ook te zien is Fulci for Fake (Simone Scafidi, 2019), de eerste biopic over Lucio Fulci, met niet eerder vertoonde beelden. Het enigma Lucio Fulci kon zo groot worden omdat de legendarische horrorregisseur in interviews zelden over zichzelf sprak. De mythe heeft het altijd gewonnen van de realiteit: Fulci verfraaide zelf zijn biografie, een leven en werk vol tegenstrijdigheden. Maar hij liet wel wat van zichzelf doorschemeren in zijn films, die een mozaïek vormen van alles waarmee hij in zijn leven heeft geworsteld. 

Beide films worden ingeleid door Martin Koolhoven, die zijn verhaal lardeert met passende trailers en filmfragmenten.

voor 12 dec 2019 19:15

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.