Bekijk trailer

wait_until_dark_1967_official_trailer_-_audrey_hepburn_alan_arkin_movie_hd

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

De Keuze van Koolhoven: Night of the Blind

Regisseur en onstuitbare cinefiel Martin Koolhoven vertelt in De Keuze van Koolhoven over alles wat film de moeite waard maakt en in het bijzonder over de rijke geschiedenis van de genrefilm. Met dit keer de claustrofobische thriller Wait Until Dark, waarin we de tegendraads gecaste publiekslieveling Audrey Hepburn tegenkomen in de hoofdrol. 

Het bioscooppubliek van de jaren zestig kende Hepburn vooral van rollen in romantische komedies als Breakfast at Tiffany's (1961) en natuurlijk de met Oscars overladen musical My Fair Lady (1964). Slimme zet dus van producent (en acteur) Mel Ferrer om Hepburn, zijn toenmalige echtgenote, als het slachtoffer te casten in een film waarin ze als blinde vrouw in haar eigen appartement geterroriseerd wordt door drie indringers.

licht doven

Alsof Audrey Hepburn in een bloedstollende thriller nog niet verrassend genoeg was, werd destijds na de aftiteling van de film ook nog eens het licht in de zalen gedoofd in plaats van aangedaan. Een gimmick die Wait Until Dark, gebaseerd op een toneelstuk van Frederick Knott, helemaal niet nodig had. Een eerdere Knott-verfilming, Hitchcocks Dial M for Murder (1954), was zo'n overbodig extraatje - 3D in dat geval - ook al niet bespaard gebleven.

sadistische gluiperd

Dat Wait Until Dark tegenwoordig wat minder bekendheid geniet, is misschien deels toe te schrijven aan die andere women-in-peril-film, die een jaar later het licht zag: Polanski's horrorklassieker Rosemary's Baby. Hoog tijd dus om de film van Terence Young, regisseur van drie vroege James Bondfilms, zijn rechtmatige plek in de thrillercanon terug te geven. Al was het maar om Alan Arkin alle registers te zien opentrekken voor zijn rol van de sadistische gluiperd Roat. 

Voorafgaand aan de film bespreekt Martin Koolhoven een aantal films en scènes waarin een blind personage een belangrijke rol speelt. 

voor 24 okt 2019 19:30

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.