Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • De lift
  • De lift
  • De lift
  • De lift
  • De lift
Bekijk trailer

de_lift_-_trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Onderdeel van Tales of the Future

De lift

Monteur Huub Stapel bindt de strijd aan met een moordende lift. Voor inspiratie ging debuterend regisseur Dick Maas te rade bij Spielbergs Jaws, maar de zwarte humor én de synthesizerscore zijn geheel van eigen makelij.

Een lift in een kantoorgebouw lijkt een eigen leven te leiden; dat wil zeggen: het leven van een maniakale moordenaar. Wie erin stapt, is onherroepelijk de klos. Wie er buiten blijft trouwens ook. Een beveiligingsbeambte die zijn hoofd in de schacht steekt, moet die onvoorzichtigheid bijvoorbeeld bekopen met onthoofding.

Monteur Huub Stapel, met in zijn voetspoor journaliste Willeke van Ammelrooy, gaat op zoek naar de oorzaak. Is de lift behekst of is er iets veel verontrustenders aan de hand?

nagelbijter

Debuterend regisseur Dick Maas bewees met De Lift in één klap zijn talent voor suspense in de traditie van Steven Spielberg en John Carpenter. Behalve dat hij goed naar beide meesters had gekeken, voegde Maas er een eigen kruidenmengsel van zwarte humor en Hollandse kneuterigheid aan toe. Stephen Kings vroege korte verhaal The Mangler bracht hem op het idee, Spielbergs Jaws (1975) leverde de blauwdruk voor de dramatische structuur.

De met een bescheiden budget geproduceerde nagelbijter trok in Nederland 650.000 bezoekers en vestigde ook internationaal de naam van de maker.

onheilsklanken

En dan is er natuurlijk de elektronische score, in navolging van zijn held John Carpenter gecomponeerd door Maas zelf. Een echte oorwurm, zoals zijn latere themamuziek voor Flodder en Amsterdamned, levert het nog niet op, maar de op twee types Roland-synthesizers geproduceerde onheilsklanken doen hun werk naar behoren. En al klinkt de score tegenwoordig flink gedateerd, net als de wat rudimentaire special effects draagt hij wel bij aan de onverwoestbare charme van deze eerste echte horrorfilm van vaderlandse bodem.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. Zaterdag 2 november 2019 is Eye in de avond alleen geopend voor Museumnacht-bezoekers.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z