De Matthäus Passion van Reinbert de Leeuw

In vervolg op de succesvolle documentaire De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw (Kristallen Film) is nu ook de integrale uitvoering van de Matthäus Passion te zien. De pauze valt samen met de pauze in het concert, waarin onder anderen solisten Joanne Lunn, Christopher Watson en Andreas Wolf optreden.

De vertoning van de registratie volgt op Cherry Duyns’ bejubelde documentaire De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw, die vorig jaar in première ging; Duyns volgde dirigent Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen van de Matthäus Passion tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. De film legde niet alleen het mysterie van Bachs muziek bloot, maar was ook een meeslepende vertelling over de bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale werk.

Duyns filmde de opvoering van de Matthaüs Passion op 20 en 21 maart 2016 in De Nieuwe Kerk in deze bezetting: Joanne Lunn (sopraan), Delphine Galou (alt), Christopher Watson (tenor), Tomáš Král (bas), Andreas Wolf (Christus), Benedikt Kristjánsson (evangelist), Holland Baroque, het Nederlands Kamerkoor en het Roder Jongenskoor. Concertmeester was Judith Steenbrink.  

De voorstelling duurt 175 minuten. Na 75 minuten volgt een pauze die samenvalt met de echte pauze in het concert.

...aan regisseur Cherry Duyns zeer wel besteed...schitterend beeld...fantastische solisten...zorgt voor rillingen en kippenvel. (**** Het Parool)