De Noorderlingen

De bewoners van een nieuwbouwwijk anno 1960, gezien door de ogen van het zoontje van het slagersechtpaar. De Noorderlingen leverde Van Warmerdam een Gouden Kalf op. Vertoning bij de tentoonstelling rond Van Warmerdam.

De Noorderlingen schetst een beklemmend beeld van de kleinburgerlijke moraal van een Nederlandse nieuwbouwwijk in aanbouw anno 1960. De bewoners van een vrijwel lege straat aan de rand van een strak afgezoomd bos worden gadegeslagen door de twaalfjarige Thomas, het zoontje van een slagersechtpaar.

steriele boswachter

Het jongetje heeft een obsessie met Belgisch Congo, de slager (Jack Wouterse) heeft seksproblemen met zijn katholieke vrouw (Annet Malherbe) en de steriele boswachter worstelt met zijn baarzuchtige echtgenote. Van Warmerdam speelt zelf de postbode die alle lokale post opent en leest.

dikke willy

De Noorderlingen ontving twee Gouden Kalveren, een voor beste regie en een voor beste acteur (Rudolf Lucieer). Opmerkelijk is ook de bijrol van de vermoorde filmregisseur en columnist Theo van Gogh (1957-2004) als Dikke Willy. Door zijn aandacht voor decors en zijn voorkeur voor niet-psychologisch acteren wordt Van Warmerdam al sinds Abel (1986) vergeleken met Tati.

Olga Zuiderhoek speelt in verschillende films van Alex van Warmerdam, zoals Abel en De Jurk. In De Noorderlingen vertolkt ze de rol van één van de buurvrouwen. Bij de voorstelling van 7 juli gaat filmjournalist Bor Beekman met haar in gesprek.

voor 18 aug 2018 16:45

Tijdens de tentoonstelling L'histoire kaputt presenteert filmplatform Cinetree zes films uit het spraakmakende oeuvre van Alex van Warmerdam.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF

gratis (mogelijk toeslag)

10 rittenkaart (verkrijgbaar aan de balie)

€85,-

tentoonstelling

regulier 

€13,-

reductie

€ 11,50

Eye society

€ 7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

€3,-

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 

Cineville

€ 8,-

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€19,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie