Bekijk trailer

de_rode_ziel_nl_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

De rode ziel

Onderzoekende documentaire over de vraag hoe de psychologische erfenis van de Sovjet-Unie zich genesteld heeft in het hoofd van de hedendaagse Rus.

In haar vorige documentaire 900 dagen reconstrueerde Jessica Gorter de belegering van Leningrad door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarvan de verschrikkingen decennialang verzwegen zijn door het communistische regime. De rode ziel gaat verder waar 900 dagen ophoudt en laat zien hoe de eerste generatie omgaat met hun trauma’s en de rol die hun overheid daarin speelt. Ook onderzoekt Gorter welke invloed dit heeft op de volgende generaties en hoe zich dit in het huidige Rusland manifesteert.

Jessica Gorter regisseerde eerder documentaires als Piter (2004), No Goods Today (2002) en Ferryman across the Volga (Prix de RTBF). Voor de theatervoorstelling Quarantaine (2006) van Huis aan de Amstel maakte ze een serie portretten van overlevenden van het beleg van Leningrad. Haar documentaire 900 dagen (2011) werd de Beste Nederlandse film van IDFA 2011.

De rode ziel is geselecteerd voor Competition for Feature-Lenght Documentary en Competition for Dutch Documentary IDFA 2017.

...Jessica Gorter is een uitermate competente gids...fraaie documentaire...mooi...prachtige slotscène...intrigerend... (**** Het Parool)

...fraai...knap vormgegeven, evenwichtige film...vol aangrijpende scènes... (De Volkskrant)

**** (De Filmkrant)

Bekijk deze film thuis op Picl, EYE's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.