Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

De stem van het water

Water heeft vele gezichten: we leveren er strijd tegen, we zwemmen erin of we verdienen er geld mee. Ter ere van het honderdste geboortejaar van Bert Haanstra vertoont EYE een van zijn bekendste documentaires, in een fraaie 35mm-Technicolor-print.

Op 31 mei jl. was het precies honderd jaar geleden dat Bert Haanstra ter wereld kwam en vijftig jaar geleden ging De stem van het water in première. De maker van beroemde films als Fanfare (1958) en documentaires als Zoo (1962), Alleman (1963) en Bij de beesten af (1972) legde in sommige van zijn films op milde, soms ironische manier doen en laten van de ‘gewone man vast’ in een aantal kenmerkende portretten van Nederland.

In De stem van het water belicht Haanstra het Hollandse water van verschillende kanten: het water dat kan zieden en dijken kapot slaat, het water waarin kinderen poedelen en water als bron van inkomsten– denk aan de specifiek Nederlandse kennis van waterwerken, waterbeheer en de hogere baggerkunde.

Simon Carmiggelt, als ‘Kronkel’ decennia lang chroniqueur van het Amsterdamse, sprak de voice-over in. Zijn onthechte, ironische toon viel bij Haanstra in goede aarde: de Parool-journalist werkte mee aan vier Haanstra-producties.

Historicus en Haanstra-kenner Hans Schoots, auteur van Bert Haanstra: filmer van Nederland, verzorgt de inleiding. Vertoning van de Technicolor-print uit de EYE-collectie.

Vooraf: Delta Phase I (1962), Haanstra's korte reportage over het eerste deel van het Deltaplan: de afsluiting van het 2,8 km brede Veerse Gat in april 1961 in Zeeland. Met spectaculaire (lucht)opnamen van de werkzaamheden en Amerikaanse commentaarstem.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€16,50

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z