De stem van het water

Water heeft vele gezichten: we leveren er strijd tegen, we zwemmen erin of we verdienen er geld mee. Ter ere van het honderdste geboortejaar van Bert Haanstra vertoont EYE een van zijn bekendste documentaires, in een fraaie 35mm-Technicolor-print.

Op 31 mei jl. was het precies honderd jaar geleden dat Bert Haanstra ter wereld kwam en vijftig jaar geleden ging De stem van het water in première. De maker van beroemde films als Fanfare (1958) en documentaires als Zoo (1962), Alleman (1963) en Bij de beesten af (1972) legde in sommige van zijn films op milde, soms ironische manier doen en laten van de ‘gewone man vast’ in een aantal kenmerkende portretten van Nederland.

In De stem van het water belicht Haanstra het Hollandse water van verschillende kanten: het water dat kan zieden en dijken kapot slaat, het water waarin kinderen poedelen en water als bron van inkomsten– denk aan de specifiek Nederlandse kennis van waterwerken, waterbeheer en de hogere baggerkunde.

Simon Carmiggelt, als ‘Kronkel’ decennia lang chroniqueur van het Amsterdamse, sprak de voice-over in. Zijn onthechte, ironische toon viel bij Haanstra in goede aarde: de Parool-journalist werkte mee aan vier Haanstra-producties.

Historicus en Haanstra-kenner Hans Schoots, auteur van Bert Haanstra: filmer van Nederland, verzorgt de inleiding. Vertoning van de Technicolor-print uit de EYE-collectie.

Vooraf: Delta Phase I (1962), Haanstra's korte reportage over het eerste deel van het Deltaplan: de afsluiting van het 2,8 km brede Veerse Gat in april 1961 in Zeeland. Met spectaculaire (lucht)opnamen van de werkzaamheden en Amerikaanse commentaarstem.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.