De verbeelding van de bezetting in Nederlandse film

Bij de boekpresentatie van 'Images of Occupation in Dutch Film - Memory, Myth and the Cultural Legacy of War' van Wendy Burke gaat WOII-historicus David Barnouw in gesprek met Burke over de verbeelding van de bezettingstijd. Met filmfragmenten en de korte Nederlandse oorlogsfilm Zes jaren.

Het verleden spreekt, niet alleen in tekst maar ook in beeld. Cultuurhistoricus dr. Wendy Burke schreef erover in haar nieuwste publicatie 'Images of Occupation in Dutch Film - Memory, Myth and the Cultural Legacy of War', een uitgave van EYE Filmmuseum en Amsterdam University Press in de serie Framing Film.

Bij de presentatie gaat historicus David Barnouw, oud-onderzoeker bij het NIOD, aan de hand van filmfragmenten in gesprek met Burke over de verbeelding van de bezettingstijd in Nederlandse speelfilms (vanaf 1962).

Wendy Burke is als Research Associate in Culture and Media verbonden aan het King's College in Londen. Later op de dag om 19.00u. verzorgt ze een inleiding bij de vertoning van de verzetsfilm Het meisje met het rode haar van Ben Verbong (19.00).

voorloper Soldaat van Oranje 

EYE-curator Nederlandse film Rommy Albers houdt een korte inleiding bij de Nederlandse oorlogsfilm Zes jaren (NL 1947, 29 min) van Hein Josephson. Zes jaren speelt zich af in de kringen van het Leids studentenverzet ('Het is eurlog, het is eurlog!').

Josephson maakte gebruik van documentaire beelden en schetst de belevenissen van een groep studenten tijdens de oorlogsjaren.De acteurs, onder wie de latere D66-politicus Jan Glastra van Loon, waren zelf afkomstig uit het studentenmilieu.

Deze korte, onbekende film uit de EYE-collectie blijkt een fascinerende voorloper van Soldaat van Oranje (1977) en andere Nederlandse oorlogsfilmklassiekers.   

 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie