Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

De verbeelding van de bezetting in Nederlandse film

Bij de boekpresentatie van 'Images of Occupation in Dutch Film - Memory, Myth and the Cultural Legacy of War' van Wendy Burke gaat WOII-historicus David Barnouw in gesprek met Burke over de verbeelding van de bezettingstijd. Met filmfragmenten en de korte Nederlandse oorlogsfilm Zes jaren.

Het verleden spreekt, niet alleen in tekst maar ook in beeld. Cultuurhistoricus dr. Wendy Burke schreef erover in haar nieuwste publicatie 'Images of Occupation in Dutch Film - Memory, Myth and the Cultural Legacy of War', een uitgave van EYE Filmmuseum en Amsterdam University Press in de serie Framing Film.

Bij de presentatie gaat historicus David Barnouw, oud-onderzoeker bij het NIOD, aan de hand van filmfragmenten in gesprek met Burke over de verbeelding van de bezettingstijd in Nederlandse speelfilms (vanaf 1962).

Wendy Burke is als Research Associate in Culture and Media verbonden aan het King's College in Londen. Later op de dag om 19.00u. verzorgt ze een inleiding bij de vertoning van de verzetsfilm Het meisje met het rode haar van Ben Verbong (19.00).

voorloper Soldaat van Oranje 

EYE-curator Nederlandse film Rommy Albers houdt een korte inleiding bij de Nederlandse oorlogsfilm Zes jaren (NL 1947, 29 min) van Hein Josephson. Zes jaren speelt zich af in de kringen van het Leids studentenverzet ('Het is eurlog, het is eurlog!').

Josephson maakte gebruik van documentaire beelden en schetst de belevenissen van een groep studenten tijdens de oorlogsjaren.De acteurs, onder wie de latere D66-politicus Jan Glastra van Loon, waren zelf afkomstig uit het studentenmilieu.

Deze korte, onbekende film uit de EYE-collectie blijkt een fascinerende voorloper van Soldaat van Oranje (1977) en andere Nederlandse oorlogsfilmklassiekers.   

 

algemene informatie

openingstijden

ticketbalie:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*

vrij & za: 10.00 - 23.00*

*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00
vrij: 10.00 - 21.00


meer informatie

online prijzen

film
(NB! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier€10,-
reductie€8,50
vriend€7,50
kind t/m 11 jaar€7,50
Cineville, NFC, KNFGratis (mogelijk toeslag)
10 rittenkaart - alleen te koop aan onze kassa€80,-

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie* 

€ 8,50

vriend**

€ 7,50

museumkaart 

Gratis

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 
Cinevillepas€ 8,-

combiticket expositie & film

€16,50
bereikbaarheid

EYE ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.
meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z