Eye Filmmuseum is tijdelijk gesloten t/m 9 februari. Lees hier meer.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • De vogelwachter
  • De vogelwachter
  • De vogelwachter
  • De vogelwachter
Bekijk trailer

de_vogelwachter_-_officiele_nl_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Picl


Earcatch
audiodescriptie
Bij deze film is audiodescriptie beschikbaar via Earcatch.

De vogelwachter

Al bijna een halve eeuw is hij vogelwachter op een onbewoond eiland. Dan krijgt hij te horen dat zijn post wordt opgeheven. In de nieuwe speelfilm van Threes Anna geeft Freek de Jonge geeft weergaloos gestalte aan een man die leeft met de natuur en weigert zich opzij te laten zetten.

Zee, wind, vogels, duinen: de vogelwachter geniet er nog elke dag van, geen moment voelt hij zich alleen op Benty Island, een onbewoond eiland voor de kust van Engeland. Hij telt de migrerende vogels, eet zijn dagelijkse portie kapucijners en brinta en onderhoudt contact met het ecologisch onderzoekscentrum.

strijd

Aan dit leven met de natuur in contemplatie dreigt abrupt een einde te komen als de nieuwe leiding van het onderzoekscentrum meldt dat de post wordt opgeheven. De vogelwachter is er de man niet naar om zijn zelfgekozen isolatie op te heffen en maakt zich op voor de strijd, met alle tragikomische gevolgen van dien.

perfecte keus

Voor haar derde lange speelfilm wilde regisseur Threes Anna, voormalig artistiek leider van locatietheater de Dogtroep, per se Freek de Jonge voor de hoofdrol.

De inmiddels 75-jarige cabaretier was volgens haar de perfecte keus om het personage gestalte te geven: de vogelwachter is eigenzinnig, sterk en volkomen authentiek - kwalificaties die een op een voor De Jonge gelden.

natuurgebied

De vogelwachter werd opgenomen in natuurgebied De Slufter, Texel en is zowel een ode aan de natuur als een allegorisch portret van een oudere man in een veranderende, hightech wereld. De Jonge praat weinig - hij schreef niet mee aan het scenario - en geeft zijn vogelwachter weergaloos fysiek gestalte.

voorfilm

Tides (Fleur Sophie de Boer, NL 2018, 4’)
Tragikomische stop-motionanimatie over zeepierensteker Hessel. Bij zijn zware werk op de Waddenzee krijgt hij onverwachts hulp. Meeuwen, ABBA en ‘the winner takes it all’.

Bekijk deze film thuis op Picl, Eye's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z