• Dead Ringers
  • Dead Ringers
  • Dead Ringers
Bekijk trailer

dead_ringers1988

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Dead Ringers (16+)

IJzig psychologisch drama met een fenomenale dubbelrol voor Jeremy Irons als eeneiige tweeling. De twee gynaecologen komen in een draaikolk van emotionele verwarring terecht als een actrice met vruchtbaarheidsproblemen de hechte band tussen de broers dreigt door te snijden.

Cronenberg beperkt de bloederige uitspattingen tot een minimum in zijn psychologische portret van de onafscheidelijke tweelingbroers die altijd harmonieus hebben samengewerkt. Geobsedeerd door de binnenkant van het lichaam dringen de koele gynaecologen de vrouwen enkel met handschoenen en metaal binnen (‘There’s nothing the matter with the instrument, it’s the body. The woman’s body is all wrong’).

De zelfverzekerde Elliot is het gezicht naar de buitenwereld toe, terwijl de introverte Beverly zich op de wetenschap stort. Als een actrice met vruchtbaarheidsproblemen hun praktijk aandoet, beseft de smoorverliefde Beverly dat hij voor het eerst iets heeft gevonden dat hij niet wil delen met zijn broer.

Cronenberg gaf zijn film een steriele, klinische look mee, die het ongemakkelijke gevoel van afscheiding, verlies en hopeloze liefde juist versterkt en van Dead Ringers een huiveringwekkende ervaring maakt. Dankzij Dead Ringers werd Cronenberg voor het eerst erkend als serieuze, grote filmmaker.