Der Mandarin

Sterk psychologisch drama waarin Baron von Stroom een pact met de duivel sluit teneinde elke vrouw te kunnen veroveren. De verleidingskunsten leiden de baron naar de ondergang; hij belandt in een krankzinnigeninstituut. Met live muziek door het Martin de Ruiter-ensemble.

Het freudiaanse Der Mandarin is doortrokken van neuroses, onderbewustzijn en geestesziekte. Karl Götz maakt indruk in zijn dubbelrol als de kwelgeest die Von Stroom eerst bijstaat in zijn amoureuze perikelen én ook de directeur van het krankzinnigeninstituut speelt. Der Mandarin geldt als voorloper van de Duitse expressionistische cinema. De film werd bejubeld om zijn trucages en het spel van de Weense sterren Harry Walden en Karl Götz.

De muziekscore is geschreven door Martin de Ruiter voor de Filmmuseum Biënnale in 2007 en is in dat jaar ook uitgevoerd in het Konzerthaus in Wenen. Nu wordt deze score live uitgevoerd door Martin de Ruiter (bandoneón), Vera van der Bie (viool), Ilse Eijsink (klarinet), Niels Meliefste (percussie), Annie Tangberg (cello) en Jelte van Andel (contrabas).

Deze voorstelling is geselecteerd door We Are Public en is gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.